Da Lars var syv, hængte hans far sig: Chokket gjorde mig ordblind og tavs

Musikken har givet Lars Gylden stemmen og livsglæden tilbage.

Lars Gylden kender kun vejen alt for godt til sin fars gravsted. Han var kun syv år, da faderen begik selvmord.
Lars Gylden kender kun vejen alt for godt til sin fars gravsted. Han var kun syv år, da faderen begik selvmord.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

Det er et af årets højdepunkter. 

Lars Gylden på syv år er i hopla på Ryde stadion. Sammen med kammeraterne skal han spille lokalbrag mod Borbjerg.

Hans far har lovet at se kampen, men Hans Kristian Gylden kommer aldrig hjem fra postkontoret og hen på stadion.

Da Lars Gylden når hjem den augustaften i 1982, sidder hans højgravide mor i køkkenet og græder. Der går lidt tid, så får drengen fortalt, at hans far har taget sit liv. Han har hængt sig ved en sø i nærheden af Vinderup.

- Jeg kan huske det øjeblik, jeg stod i det køkken, og alt var kaos. Jeg fik et chok, og skolen mente, det gjorde mig ordblind. På en måde opgav jeg skolen, lukkede mig fuldstændigt inde og sagde ikke mange ord. Jeg mistede mit selvværd, fortæller Lars Gylden og tilføjer:

- Min fars selvmord var nøje planlagt. Vi fik et brev, hvor han skrev, at han elskede os alle sammen, men han kunne ikke mere.

Tilbage var Lars Gylden, hans storebror og hans mor. Hun fødte kort tid efter en lille pige.

- Det var hårdt, og dengang var der ikke noget, der hed akut krisehjælp. Men min mor og bror var stærke. Jeg er dybt taknemmelig for, at de kunne klare den, så jeg også kunne klare den, fortæller han.

I selskab med guitaren har Lars Gylden fundet sig selv og sat lyd på sin indre stemme.
I selskab med guitaren har Lars Gylden fundet sig selv og sat lyd på sin indre stemme.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Musikken hjalp ham

Skoletiden blev en nedtur for den indadvendte Lars Gylden. Det ændrede sig dog, da han kom på efterskole og fik fingrene i en guitar. 

Akkorder blev til melodier, og han fik hul på sin indre stemme. I dag er Lars Gylden en efterspurgt trubadur og visesanger med flere end 50 koncerter om året.

- Jeg har skrevet mange tanker ned om mine følelser. De er i dag blevet til de sange, jeg optræder med. De handler om livet på godt og ondt, og om de veje man kan vælge her i livet, fortæller han.

En, der altid er med på repertoiret, når han optræder, er hans egen sang om sin far. Den slutter med denne kærlighedserklæring:

”Mit hjerte det siger, jeg elsker dig,

Mit hjerte det siger, vi ses engang igen kære far”

- Jeg synes, det er vigtigt at fortælle min personlige historie til inspiration for andre, der måske også har oplevet modgang i livet. Jeg var ordblind, jeg opgav det hele, da jeg mistede min far, men jeg fandt vejen alligevel.

I dag er Lars Gylden gift og far til to.

- I bund og grund er jeg en rigtig glad mand i dag. Lykkelig for den familie, jeg selv har skabt. Jeg har lært at leve med min fars selvmord. Det troede jeg aldrig skulle lykkes, siger han.

Siden 2010 har antallet af selvmord ligget på cirka 600 om året. To ud af tre, der vælger at tage sit liv, er mænd. I forhold til antallet af trafikdræbte, dør tre gange så mange ved selvmord.