Familiekabalen

Kræftsyg kok skrev kogebog på 1200 sider til sine børn

I 2016 Yvon Lefeuvre konstateret kræft, og da han stod midt i sin værste livskrise, begyndte han at tænke over, hvad der var vigtigt for ham at efterlade til sine børn.

Yvon Lefeuvre sammen med sine to døtre Lea og Maya, som kogebogen ”Smagserindringer” er dedikeret til.
Yvon Lefeuvre sammen med sine to døtre Lea og Maya, som kogebogen ”Smagserindringer” er dedikeret til.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Duften er sød - en skøn blanding af druer og hindbær fra haven, der simrer på komfuret. 

Yvon Lefeuvre er der, hvor han helst vil være nemlig i sit køkken i Sunds, hvor han lige nu er i gang med at lave syltetøj til sine døtre.

- Når man spiser syltetøj om vinteren, så minder det om sommer, forklarer han, mens han steriliserer glassene til de vinrøde vitaminer.

Accenten er fransk, og syltetøjet har også fået et særligt twist fra fædrelandet mod syd.

- Jeg har kommet lidt brændevin i til sidst. Det gør vi i Frankrig, fortæller han.

Han smager på syltetøjet og ser meget tilfreds ud. Både med indholdet og det faktum, at han nu kan smage igen.

Det har han ikke kunnet i en længere periode, hvor han har været igennem et alvorligt kræftforløb.

Yvon Lefeuvre har brugt fire år på at lave kogebogen. En moppedreng på 1200 håndskrevne sider.
Yvon Lefeuvre har brugt fire år på at lave kogebogen. En moppedreng på 1200 håndskrevne sider.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

- Troede jeg måske skulle dø

I 2016 fik Yvon Lefeuvre, der for mere end 40 år er uddannet kok på en Michelin-restaurant i Frankrig, kræft i sin ene mandel og måtte igennem et behandlingsforløb med både kemoterapi og stråler.

- Min hals var fuldstændig brændt, og jeg kunne ikke spise noget i seks måneder. Jeg fik sondemad og tabte 17 kilo, og værst af alt så kunne jeg ikke smage noget som helst, forklarer han og forsætter:

- Det gjorde, at jeg fik et voldsomt chok. Jeg troede faktisk, jeg var færdig som kok og måske skulle dø. Så jeg gav mig til at rydde op i mine opskrifter og begyndte at tænke på, hvad jeg skulle efterlade mig.

Oversætter opskrifter til dansk

Kærligheden førte Yvon Lefeuvre til Danmark i 1982. Han er far til en søn og to døtre, og da han stod midt i sin værste livskrise, begyndte han at tænke over, hvad der var vigtigt for ham at efterlade til sine børn.

- Det kunne ikke passe, at alle mine opskrifter, der er skrevet ned på fransk, skulle gå tabt. Så jeg bestemte mig for at oversætte dem alle til dansk, så mine børn, børnebørn og kommende oldebørn har et minde, den dag jeg ikke er her mere, fortæller han.

Hver dag satte Yvon Lefeuvre sig ved sit skrivebord og arbejdede med projektet.

- Man kalder det hjerte-terapi, når man kreativt fordyber sig på den måde. Hele min tankegang og system slappede af, og jeg glemte alle sygdoms-problemer, når jeg skrev, siger han.

(INDSÆT AFSNITTET)

Fire år og 1200 håndskrevne sider senere var hans store arbejde blevet til en kogebog med opskrifter, egne tegninger og personlige historier. Yvon Lefeuvre har kaldt sit værk for ”Smagserindringer”.

- Alle mine opskrifter og min livshistorier går nu videre til kommende generationer. De skal vide, hvad deres franske gener er, og hvad det er for en historie, de har med sig. Det har de mulighed for med kogebogen. Det er helt fantastisk, og jeg er vildt stolt, siger han.

Yvon Lefeuvre er kræftfri i dag og har igen kokkehuen på. Denne gang som kok på caféen på Herning Bibliotek. Her kan han glæde sig over, at også hans kogebog står på en af hylderne.

Måske får den en lillesøster. Der blev nemlig ikke plads til alle syltetøjs-opskrifterne i det store værk, fortæller han, mens de skoldede glas hjemme i køkkenet i Sunds bliver fyldt med den hindbær-vindrue-syltetøj.

Mød Yvon Lefeuvre og mange flere i serien Familiekabalen.