Veto mod ko-snak i soveværelset: Iværksætterpar brænder for malkekøer

Alt handler om køer for Kathrine og Mathias Ø. Kristensen fra Nors, men der er en grænse. I soveværelset er der veto mod ko-snak.

- Jeg bliver aldrig nogen sinde i så dårligt humør, at jeg ikke kan sætte mig ned i et hjørne hos køerne og så blive glad igen.

Det er ægte kærlighed til køer, der har fået Kathrine Ø. Kristensen og hendes mand Mathias til at realisere en stor drøm om at få deres egen gård med økologisk malkekvæg.

Det unge par snakker om køer, arbejder med køer, lever af og med køer, men der er en grænse. De har nedlagt veto mod at snakke om dem i soveværelset. Her holder de fri.

quote- Jeg har set flere ko-yvere end kvindebryster, men jeg tænker, at der er lige så stor forskel.

Mathias Ø. Kristensen

De har været klar til at blive selvstændige længe, men de skulle først have en bank med på ideen.

For to år siden lykkedes det at låne de nødvendige 20 millioner kroner, så de kunne købe gården Øster Skaarup uden for Nors, og her malker de hver dag 200 køer. På årsbasis leverer de to millioner liter økologisk mælk til Arla.

- Selvom vi skylder mange penge, så sover jeg godt om natten. Og gælden er heller ikke noget, jeg går og tænker på i det daglige. Vi har en fast økonomisk plan, vi kører efter, og målsætningen er, at vi skal tjene en million kroner om året. Der er vi ikke endnu, men vi er godt på vej, fortæller Mathias Ø. Kristensen. 

Kathrine Ø. Kristensens speciale er kalvene. I højsæsonen kan klokken godt blive et om natten, inden hun slukker lyset i stalden.
Kathrine Ø. Kristensens speciale er kalvene. I højsæsonen kan klokken godt blive et om natten, inden hun slukker lyset i stalden.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Vækkeuret ringer 02.30

Forudsætningerne er i orden. Hun er jordbrugsteknolog med speciale i kvæg, og han er agronom med speciale i økonomi og ledelse. De arbejder side om side, men de er begge enige om, at Mathias er chefen.

- Det er ham, der har det sidste ord, og det har jeg det super fint med. Vi sparrer meget med hinanden, og vi har en fælles vision og drøm, som vi arbejder ud fra, siger Kathrine Ø. Kristensen og tilføjer, at de ikke altid er enige, men at det er godt, at de skubber til hinanden med forskellige holdninger.

Kalvene er hendes speciale, og Mathias står for foderblandingerne og malkningen. Hans vækkeur ringer 02.30, og så er han klar klokken tre i malkegraven. Det tager tre timer at malke de 200 køer, og det samme sker igen midt på eftermiddagen.

- Vi har valgt at malke klokken tre både nat og dag, fordi vi så kan blive færdige og få lidt fritid om aftenen. Det er også af hensyn til vores medhjælpere, så de kan komme hjem i ordentlig tid, forklarer Mathias Ø. Kristensen. 

Det er to år siden, Mathias og Kathrine sprang ud som iværksættere efter flere års målrettet søgen efter det helt rigtige sted. De lånt 20 millioner kroner for at få deres egen virksomhed.
Det er to år siden, Mathias og Kathrine sprang ud som iværksættere efter flere års målrettet søgen efter det helt rigtige sted. De lånt 20 millioner kroner for at få deres egen virksomhed.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Kender køerne på yveret

Hvert eneste yver bliver tørret af med en steril klud for at mindske risikoen for smitte, inden malkemaskinen bliver koblet på, så Mathias kender i høj grad sine køer på deres yver.

- Jeg har set flere ko-yvere end kvindebryster, men jeg tænker, at der er lige så stor forskel. Bare se i rækken her, siger Mathias, mens han tørrer den næste i rækken – en trepattet ko.

Arbejdsugen er på 70-100 timer, og derudover skal familielivet med to små børn også passes. Det kræver masser af energi og arbejdslyst, og det kommer helt af sig selv, fordi det, de står midt i, er deres livsdrøm.

- For at være selvstændige kvægbrugere, så er det nødt til at være vores største interesse, vores hobby, vores fritid, vores arbejde og vores alt. På den måde kan vi skabe de resultater, vi skal, og jeg synes, vi har fået mange sejre allerede, siger Kathrine Ø. Kristensen.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.