Kommune brød loven, da man skruede ned for lyset

Gadebelysning ved fodgængerfelter, lyskryds og helleanlæg skal være tændt, og derfor var det ulovligt, da Struer Kommune slukkede for lyset 23. september.

I Struer Kommune har lyset ved fodgængerfelter, lyskryds og helleanlæg været ulovligt slukket i knap tre uger.
I Struer Kommune har lyset ved fodgængerfelter, lyskryds og helleanlæg været ulovligt slukket i knap tre uger.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

For at gøre en indsats for at reducere energiforbruget var Struer Kommune hurtige til at få stemt igennem, at gadebelysningen skulle slukkes. 

22. september blev det på et møde i udvalget for teknik-, miljø- og klima besluttet, at gadelyset skulle slukkes hurtigst muligt, hvilket allerede skete natten mellem 23. september og 24. september.

Helt indtil onsdag 11. oktober har det betydet, at gaderne i Struer Kommune har ligget mørke hen. 

Det var ellers meningen, at det kun skulle være belysningen på fortovene, der skulle slukkes for, men da Struer Energi ikke havde mulighed for at separere de forskellige lyskilder, blev lamper ved fodgængerfelter, lyskryds og helleanlæg også slukket. 

Det er i strid med reglerne for gadebelysning og derfor ulovligt, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Marianne Bredal (V) har bestilt en redegørelse efter forvaltningens fejl.
Marianne Bredal (V) har bestilt en redegørelse efter forvaltningens fejl.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Ingen reaktion fra forvaltningen

Struer Energi, som er dem, der styrer gadebelysningen, havde gjort Struer Kommunes forvaltning opmærksomme på, at de ikke havde mulighed for at separerer belysningen, og at de lovpligtige lyssteder, derfor også vil blive slukket. 

Det valgte Struer Kommunes forvaltning ikke at reagere på.

Tirsdag blev emnet drøftet igen, da der var bestyrelsesmøde i Struer Energi, og det var først efter det møde, at formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune, Marianne Bredal (V), fik kendskab til den ulovlige slukning.

- Efter mødet fik vi selvfølgelig sørget for, at lyset blev tændt igen, siger hun til TV MIDTVEST.

Marianne Bredal fortæller, at hun er meget forundret over, hvorfor forvaltningen ikke har reageret på bemærkningen fra Struer Energi, og hun er skuffet over forløbet.

- Det er jeg dybt utilfreds med. Når vi vedtager en besparelse som denne, som der er et stort fokus på fra omverden, så er det meget utilfredsstillende, at forvaltningen ikke har haft styr på detaljerne. Vi skal overholde loven, så simpelt er det, siger hun.

Skuffet politiker

Formanden understreger, at Struer Energi har handlet korrekt, og at fejlen ligger hos dem, og at det er yderst utilfredsstillende, at forvaltningen ikke har videreført relevante oplysninger til hende og udvalget.

- Som politiker i byrådet regner man med, at embedsværket i kommunen har styr på detaljerne og reglerne, når sådan noget her bliver vedtaget. Så når der sker sådan nogen forseelser, så lider tilliden da et knæk.

Hun slår fast, at der ikke er noget lys i Struer og Hvidbjerg, der bliver slukket, før Struer Energi har fundet en løsning på separering af belysningen. 

Det er forsat planen, at lyset skal slukkes for at spare på energien, men besparelsen skal også gås igennem igen.

- Jeg har bedt kommunaldirektøren om en redegørelse for, hvordan det overhovedet kan ske, for indtil videre har jeg ikke fået en forklaring, jeg kan acceptere, fortæller Marianne Bredal. 

Erkender fejl

Jesper Thyrring Møller, der er kommunaldirektør i Struer Kommune, erkender, at der er sket en fejl i sagen om gadebelysning. 

- Der er sket en fejl. Det skulle ikke være sket.

- Vi skal have fundet ud af, hvor vi har misset et eller andet, lyder det fra Jesper Thyrring Møller.

Han fortæller, at forvaltningen nu har igangsat en redegørelse af hændelsesforløbet. 

Redegørelsen skal ikke placere et ansvar, men i stedet undersøge, hvorfor forvaltningen ikke oplyste politikerne om den ulovlige lyseslukning.

- Vi er i gang. Den bliver færdig så hurtigt som muligt, siger Jesper Thyrring Møller.