Fra dyrt til dyrere: Fjernvarmeværk tvunget til at bruge olie og gas

Stigende energipriser betyder, at reparationer på Herningværket efter alt at dømme bliver dyrere for kunderne end først antaget.

Herningværket står over for en række større reparationer.
Herningværket står over for en række større reparationer.
Foto: Verdo

Det bliver noget dyrere for kunderne end først antaget, når fjernvarmeværket Herningværket til næste sommer skal have foretaget en række større reparationer. 

Forsyningsselskabet Verdo fortalte i juli måned, at et standardhus ville komme til betale 3000 kroner mere til næste år sammenlignet med i år, men det ser nu ud til at blive mere end fordoblet.

Årsagen skal findes i de voldsomme prisstigninger, som kul og gas har gennemgået de seneste måneder. Imens reparationerne kommer til at stå på, vil de 20.000 boliger, som i dag får leveret varme fra Herningværket, nemlig få leveret varme baseret på netop kul og gas.

- Vi kan ikke undgå, at det får priserne til at stige i 2023, men på den her måde kan vi trods alt holde omkostningerne så langt nede som muligt, fortæller Sigurd Asser Jensen, der er afdelingsleder hos Verdo Herning, i en pressemeddelelse.

Er blevet udskudt én gang

Det er egentlig Ørsted, som ejer Herningværket, og som dermed også rent praktisk gennemfører reparationerne af blandt andet kedelanlæg og generatoranlæg mellem juni og august næste år. Det koordineres dog i tæt samarbejde med Verdo, da det er Verdos fjernvarmekunder, der bliver påvirket.

Den forventede varmepris i Herning i 2023 er 0,734 kroner per kWh. 

Det betyder, at den samlede pris i 2023 for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årsforbrug på 18.100 kWh inklusiv moms, afgifter og abonnement ender på 17.959 kroner. Til sammenligning var den i 2022 på 10.780 kroner.

Verdo påpeger dog, at definitionen på et standardhus er fra en tid, hvor husene var dårligt isolerede, og derfor har selskabet lavet nogle beregninger, som det mener, er mere realistiske. Det er beregninger, du kan se i nedenstående tabel.

HERNING20222023
Lejlighed på 80 m² med forbrug på ca. 5.200 kWh4.400 kr.6.500 kr.
Lejlighed på 110 m² med forbrug på ca. 7.200 kWh5.700 kr.8.600 kr.
Hus på 120 m² med forbrug på ca. 11.800 kWh7.900 kr.12.600 kr.
Hus på 170 m² med forbrug på ca. 16.700 kWh10.800 kr.17.400 kr.
Kilde: Verdo. NB: Priseksemplet er lavet ud fra de forhold, som Verdo kender nu. Hvis verdenssituationen ændrer sig, så kan priserne også ændre sig.

Selvom det måske kan virke som et dårligt tidspunkt at foretage reparationerne, så er det ikke ifølge Verdo muligt at udskyde. 

- Revisionen er allerede blevet udskudt et år på grund af krigen i Ukraine og de stigende brændselspriser, og selvom det ikke er et optimalt tidspunkt, så er det nødvendigt.

- Ellers gør vi os bare for sårbare overfor nedbrud på andre tidspunkter, hvor vi ikke selv er i kontrol, og et nedbrud i vinterhalvåret kunne i værste fald betyde meget store ekstra omkostninger til gas og olie. Det ønsker vi ikke, fortæller Sigurd Asser Jensen, der er afdelingsleder hos Verdo Herning, i en pressemeddelelse.

Sigurd Asser Jensen forventer, at varmeprisen vil falde igen i 2024.


Har du et tip?