Nu flytter nomadeaffald fra Bording: Kommunen ved ikke, hvor det skal hen

Der er ikke nogen, der kan eller vil fortælle noget om, hvor elektronikaffald i containere og store sække skal flyttes hen.

Søndag eftermiddag får TV MIDTVEST et tip. Der er aktivitet på Fabriksvej i Bording. Da det bliver lyst mandag, kan vi ved selvsyn konstatere, at det er rigtigt.

Nogen er i gang med at læsse det affald, vi første gang fortæller om for godt en uge siden.

Affald, der fortrinsvist består af skrottede computere, radioer og andre elektroniske apparater. Det stammer fra en virksomhed på Sjælland, der går konkurs i 2018.

Denne gummiged bliver brugt til at læsse de store sække - såkaldte big bags - i sættevogne, som efterfølgende køres væk fra stedet.
Denne gummiged bliver brugt til at læsse de store sække - såkaldte big bags - i sættevogne, som efterfølgende køres væk fra stedet.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Affaldet i Bording har inden ligget i Herning Kommune. Nu er affaldets ejermand, virksomheden Fragmentum fra Herning, i gang med at flytte det igen. Affald, der i pressen kaldes nomadeaffald, fordi det flytter mellem kommuner. 

Til spørgsmålet om, hvor det den her gang skal hen, har formanden for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune, Henrik Engedahl (V), ikke mange svar.

- Der er dialog omkring de forhold, men jeg kan ikke svare på det. Og det har sig med at flytte lidt rundt det her, siger han til TV MIDTVEST.

Med andre ord ved Ikast-Brande Kommune faktisk ikke, hvor Fragmentum flytter affaldet hen.

Det er de grønne sættevogne her, affaldet læsses i.
Det er de grønne sættevogne her, affaldet læsses i.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

I har jo selv fået et problem, fordi det blev flyttet fra en anden kommune. Har I så ikke også et ansvar for, at det ikke sker igen til en ny kommune?

- Skulle jeg være nøgtern, skulle jeg bare lade dem køre med det en mørk nat og gerne længst muligt væk, men jeg tænker ikke, det er en rimelig tilgang. Vi viser det her opmærksomhed og anviser, hvor de forskellige typer af affald skal hen.

- Jeg kan jo ikke tage luft ud af dækkene på lastbilerne. Men jeg vil helst ikke have, at vi eksporterer det her problem. Det er blevet flyttet nok rundt.

Affaldet knytter sig til virksomheden, Fragmentum, der har Brian Friis Knudsen som direktør og Herning som hjemsted. Torsdag fortalte TV MIDTVEST, at han var blevet politianmeldt for et lignende lager i Tim nord for Ringkøbing.

Ved du noget?

Svært at stille noget op

Formanden for Teknik og Miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune, Henrik Engedahl (V), erkender, at det er en vanskelig sag.

Har I reelt nogen mulighed for at sikre, at det her bliver behandlet forsvarligt fremover så snart, det er væk fra Ikast-Brandes jord?

- Noget af det skal vi anvise til en bestemt type behandling. Så noget af det har vi styr på, men en masse af det har vi ikke.

Henrik Engedahl (V) er formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.
Henrik Engedahl (V) er formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

- Til sammenligning kan man ikke åbne en daginstitution uden at lægge et depositum til den dag, hvor man måske måtte lukke, og kommunen står med et pasningsproblem. Men her er det mere frit land, og det er et problem.

Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger bliver affaldet flyttet til en anden adresse i Ikast-Brande Kommune.

Vi har igen mandag spurgt Brian Friis Knudsen, om han vil medvirke i et interview. Det har han takket nej til.

Tema

Det efterladte affald


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Miljø.