Virolog peger på hesteevent som årsag til mange smittede - nu afviser arrangøren kritikken

Dansk Varmblod mener ikke, at man kan bevise en sammenhæng mellem de mange smittede i Herning Kommune og det store hesteevent.

Der var omkring 55.000 deltagere til Hest og Rytter i MCH i Herning. Foto: TV MIDTVEST

Er det store hesteevent Hest og Rytter, der blev afviklet i MCH i Herning i begyndelsen af marts, årsagen til, at der nu er et stort antal coronasmittede i Herning Kommune?

Læs også Hospitalsenhed vil forsøge at finde kilden til de mange smittede i Herning

Teorierne og gisningerne har været der længe.

Nu siger Allan Randrup Thomsen, der er ekspert i virologi ved Københavns Universitet, til Avisen Danmark, at det efter hans vurdering er sandsynligt, at der er noget om snakken.

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumenteret, at det er det, man skal undgå. Derfor er der også indført restriktioner.

- Smittespredning er en statistisk begivenhed. Jo flere du er i kontakt med, jo større smittespredning sker der. Hver gang du har en social interaktion, løber du en vis risiko. Hvis du har mange sociale interaktioner, giver det god mening, der kan ske en voldsom smitteoverførsel ved sådanne begivenheder. 

Arrangørerne af Hest og Rytter, Dansk Varmblod, har hidtil ikke udtalt sig om den mulige sammenhæng, men i en mail til TV MIDTVEST skriver direktøren i Dansk Varmblod, Casper Cassøe, at han ikke mener, at der er bevis for teorien.

- Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre, skriver Casper Cassøe.

Har ikke hørt om smittede deltagere

Der var omkring 55.000 besøgende til Hest og Rytter. Arrangørerne afviste dengang at aflyse arrangementet, selv om regeringen på det tidspunkt anbefalede, at man ikke gennemførte arrangementer med over 1000 deltagere.

Casper Cassøe understreger, at situationen dengang var en helt anden, end den er i dag. Sygdommen var slet ikke så udbredt, og der var tale om anbefalinger - ikke påbud. 

- Regeringens opfordring betød, at vi pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor vi var i gang med vores 4. ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede vi den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som blev stillet i udsigt d. 3. marts. Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det.

Læs også Udstiller på Hest og Rytter: Andreas bliver væk

- Det er nemt at kigge tilbage nu - det er der rigtig mange der gør - og alting står altid så krystalklart i bagklogskabens lys. Vi ser stadig ingen evidens for årsagssammenhængen, men vi vil igen understrege, at skulle der vise sig en sammenhæng mellem vort arrangement og smittede – i Herning eller andre steder – så beklager vi meget og sender varme tanker til alle berørte familier, skriver Casper Cassøe.

Læs hele svaret fra Casper Cassøe

Efter private gætterier på de sociale medier om, at Dansk Varmblods Hingstekåring samt Hest & Rytter-messen skulle være årsagen til, at Herning har flere smittede end andre byer, kom artiklen på ing.dk: ”Tre uger efter hestestævne: Herning har det største antal smittede”. Den artikel er nu blevet fulgt op af flere artikler, hvor en professor bekræfter, at en stor samling af mennesker øger risiko for smittespredning.

 

Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med Hingstekåring/hestemessen at gøre.

 

Jeg vil gerne bidrage til debatten med nogle fakta – som også er baggrund for, at jeg har svært ved at følge årsagssammenhængen

 

* Fakta: Det er ikke et ”Herning-arrangement”. Gæsterne kom fra hele Danmark og af i alt ca. 55.000 besøgende fordelt over 6 dage var knap 2% (ca. 1.200 billetter) solgt til personer bosiddende i Herning-området.  

* Mange af gæsterne havde allerede været sammen i flere dage, da myndighederne kom med sine anbefalinger om større forsamlinger, så effekten af en aflysning midtvejs ville kun have haft begrænset effekt.

* Vore frivillige kommer også fra hele landet – og mange bor i campingvogne bag messecentret og er derfor ikke i kontakt med ret mange i byen.

* Deltagerne og deres familier bor i deres heste-lastbiler, opholder sig i området og færdes meget lidt i byen. 

* Vi har ingen kendskab til smitte blandt deltagere.

* Interview i Herning Folkeblad: Den sundhedsfagligt ansvarlige i Herning har ikke kunnet påvise nogen mønstre, som kan forklare en sammenhæng. https://www.herningfolkeblad.dk/artikel/2bda3fa9-0e57-4812-aaea-f167c9258d92/?fbclid=IwAR1QIX8zPIk7MqMB9fLLjU9EbAUvlmosguXOkTXVfalz3ScZeayHXypmCDs

 

På baggrund af ovenstående har vi svært ved at forestille os, at stævnet skulle være årsag til, at lige præcis Herning har flere smittede end andre byer.  

 

Vi vil gerne understrege at beslutningen om at gennemføre arrangementet kom på et tidspunkt, hvor situationen var en helt anden end i dag. Den 3. marts lød beskeden, at en epidemikommission ville vurdere større arrangementer individuelt – og myndighederne fik samme dag besked om vores arrangement.

 

Vi vil gerne understrege, at beslutningen om at gennemføre arrangementet kom på et tidspunkt, hvor situationen var en helt anden end i dag. Den 3. marts lød beskeden, at en epidemikommission ville vurdere større arrangementer individuelt – og myndighederne fik samme dag besked om vores arrangement.

Derfor kom det som et chok for os, da regeringen fredag den 6. marts kom med en opfordring om at aflyse arrangementer med flere end 1.000 deltagere fremfor et påbud, som ellers var den procedure, vi var blevet forberedt på.

 

Regeringens opfordring betød, at vi pludselig selv skulle tage stilling til, om arrangementet skulle fortsætte på et tidspunkt, hvor vi var var i gang med vores 4. ud af 6 afviklingsdage. I den situation savnede vi den ekspertvurdering fra de relevante myndigheder, som blev stillet i udsigt d. 3. marts. Vi var og er ikke epidemieksperter, og hvis de relevante myndigheder mente, at risikoen ved at holde arrangementet var for stort, kunne de have stoppet det.

Det er nemt at kigge tilbage nu - det er der rigtig mange der gør - og alting står altid så krystalklart i bagklogskabens lys. Vi ser stadig ingen evidens for årsagssammenhængen, men vil igen understrege, at skulle der vise sig en sammenhæng mellem vort arrangement og smittede – i Herning eller andre steder – så beklager vi meget og sender varme tanker til alle berørte familier.

Se mere

Han peger desuden på, at arrangørerne ikke har fået meldinger om smitte blandt deltagerne, som i øvrigt kom fra hele landet - og havde meget lidt kontakt med Herning by.

De coronasmittede i den vestlige del af Region Midtjylland bliver indlagt på Regionshospitalet i Herning. Det seneste tal fra Region Midtjylland viser, at der er 26 indlagte i Herning, mens der til sammenligning er 23 indlagte i Aarhus. 

02:19

SE OGSÅ: Indslag fra den 7. marts, hvor arrangørerne forklarede, hvorfor de ikke aflyste Hest og Rytter.

Luk video