Mennesker bar coronavirus ind på minkfarm - nu opfordrer formand til hurtig handling

Både minkfarmens ejer og hans to medarbejdere er konstateret smittet med coronavirus. Formanden for Midtjysk Pelsdyravlerforening opfordrer til hurtig handling.

En presset tid er onsdag blevet endnu mere usikker for minkavlerne i Midt- og Vestjylland. Det ligger fast, efter en minkfarm ved Bording har fået konstateret coronavirus.

quoteHvis Fødevarestyrelsen vil køre strategien om at slå dyrene ned, så håber jeg, at de tager farmen ved Bording hurtigt.

John Papsø, formand, Midtjysk Pelsdyravlerforening

Tidligere var det kun danske minkfarme i Nordjylland og på Læsø, der var ramt af den verdensomspændende pandemi, men med tilfældet ved Bording er virusset altså rykket længere sydpå.

Formanden for Midtjysk Pelsdyravlerforening, John Papsø, håber nu på, at Fødevarestyrelsen vil arbejde hurtigt for at undgå yderligere smittetilfælde.

- Hvis Fødevarestyrelsen vil køre strategien om at slå dyrene ned, så håber jeg, at de tager farmen ved Bording hurtigt, så vi ikke behøver at lave en zone på otte kilometer, hvor andre farmes dyr også skal slås ned, siger John Papsø efter smittetilfældet ved Bording.

Det er Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og politiet, der skal stå for at slå minkfarmenes dyr ned, hvis der konstateres coronavirus.

Til TV MIDTVEST fortæller veterinærchef hos Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, at der er tale om en farm på omkring 17.000 mink i Bording. Han formoder, hvis der kan landes en aftale om kompensation, at minkene skal aflives allerede torsdag.

Mennesker bar smitten ind

På flere af minkfarmene i Nordjylland, hvor besætningen er blevet smittet, er det sket, fordi mennesker på selve farmen selv har været smittet med coronavirus. Dette er også tilfældet ved Bording, forklarer John Papsø.

- Besætningsejeren og hans to medarbejdere er alle blevet testet positive for coronavirus, så smitten er båret ind af mennesker, siger han.

Formanden slår fast, at alle minkavlere er nervøse for tiden, fordi en positiv coronatest fra en minkbesætning kan få store konsekvenser.

Derfor skal der gøres noget, og her har han tiltro til den plan, der er lagt af myndighederne.

- Der skal ske noget nu, så vi ikke får skabt et nyt Nordjylland i Midtjylland, siger John Papsø og refererer til de 51 minkfarmen i Nordjylland, hvor der er konstateret coronavirus.

Fødevarestyrelsen har opsat en række forholdsregler, som skal overholdes, hvis man har kontakt til en minkbesætning. Det drejer sig blandt andet om at skifte tøj og sko, når man går ind og ud af minkfarmen, vaske hænder grundigt og bruge hånddesinfektion.

Ejeren af minkfarmen ved Bording ønsker ikke at stille op til interview.

FAKTA: Coronasmitte har bredt sig til 52 minkfarme

Møde med minister onsdag

Allerede onsdag eftermiddag afholdes et møde med fødevareminister Mogens Jensen, hvor det nye konstaterede smittetilfælde skal diskuteres.

Før aflivningen af nogen mink i Danmark grundet coronavirus begynder, skal der dog først forhandles en kompensationsaftale på plads.

Den kompensationsordning skal Miljø- og Fødevareministeriet stå for.

- Det kan godt være, der kommer nogle penge som kompensation. Men der er mange, der har lagt et livsværk i minkavl. Der er lagt så mange timer i det, forklarer John Papsø.

John Papsø er endnu ikke bekymret for, at smitten på farmen ved Bording har bredt sig. Men han opfordrer alligevel til, at der eventuelt kan testes yderligere på de omkringliggende farme.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Erhverv.