Restauranter lider – og det bliver ikke bedre med kritisabel hjælpepakke

Den hjælpepakke, der skal holde hånden under restauranter, caféer og barer under anden bølge af coronakrisen, er lavet af folk, der slet ikke kender branchen. Sådan lyder kritikken i dag.

Huset Poulsen i Herning er en af de restauranter, der er hårdt ramt.
Huset Poulsen i Herning er en af de restauranter, der er hårdt ramt.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Den batter ikke noget – sådan tænkte mange restaurantejere, da regeringen præsenterede hjælpepakken til restauranter, caféer og barer.

- Det er lidt som at skovle vand ud af en synkende skude med en si, siger Jacob Niebuhr, der er formand for Danmarks Restauranter og Caféer.

Branchens første kritikpunkt handler om den manglende hjælp til de ansatte. Branchen vurderer selv, at omkring halvdelen af dens ansatte står uden for dagpengesystemet, fordi det er et deltidsjob. Og det er samtidig den gruppe, der først bliver opsagt.

- Men der er jo en mellemliggende periode, hvor arbejdsgiver hænger på varslet, og så står lønmodtageren uden indtægt - så det rammer egenlig dobbelt, siger Jacob Niebuhr.

Netop det kan de hos Huset Poulsen i Herning nikke genkendende til. Indtil i sidste uge så det ellers lovende ud i ordrebogen, men efter Mette Frederiksens pressemøde kom aflysning på aflysning, og restauranten brændte derfor inde med mad, og flere ansatte var nødt til at blive hjemme.

- Mange af mine ansatte er nødt til at finde et andet job ved siden af. Det er selvfølgelig mest mine deltidsansatte, fordi jeg bliver nødt til at prioritere mine fuldtidsansatte, siger Shera Lin Rohde Borg-Møller, der er operationel chef i Huset Poulsen.

100 millioner kroner er ingenting

Branchens andet kritikpunkt er størrelsen på den ekstraordinære hjælpepakke. De 100 millioner kroner, der er afsat, skal række til hele landet, men det kan det langt fra.

- Alene i omsætning i Midtjylland regner vi med at miste 100 millioner kroner om ugen, så det hjælper jo ikke til noget som helst, siger Jakob Beck Wätjen, der er regionsformand i Horesta Midtjylland.

Men der er ikke flere penge på vej, lyder det i dag fra erhvervsministeren - og lønkompensation kommer heller ikke på tale, fordi restauranter og barer stadig må holde åbent til klokken 22.00.

-  Derfor kan de også stadig have gæster i deres café og restaurant. Og derfor kan de også have folk på arbejde - men det er klart, når du reducerer åbningstiden, så kan der også være behov for at reducere lønudgifterne og den arbejdstid, medarbejderne har, siger erhvervsminister Simon Kollerup, Soc.dem.

Bag hjælpepakken står Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF og Alternativet. 

2:43
Restaurationsbranchen kritiserer ny aftale, der skal hjælpe hele branchen.