'Kritisk situation i Holstebro': Mink skal aflives i denne uge

Fødevarestyrelsen bekræfter nu, at der er fundet corona blandt mink på en farm i Holstebro Kommune. For at undgå yderligere spredning skal besætningen slås ned hurtigst muligt.

I alt 18 minkfarme i Holstebro Kommune skal nu have slået deres besætninger ned, efter der tirsdag blev konstateret smitte på en farm ved Råsted.

Det oplyser veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming Kure Marker onsdag. 

- Det er en meget alvorlig og kritisk situation, at smitten er kommet til Holstebro. Men vi har også set smitte i andre landsdele.

- Her i dag skal vi have formalia på plads - også for de ikke smittede - og sende breve ud til folk. Så begynder vi at tælle minkene op, og så kan ejerne gå i gang med aflivninger. Ikke i dag, men i denne her uge, siger Flemming Kure Marker.

Tirsdag fortalte TV MIDTVEST om en minkfarm i Råsted, hvor der skal aflives 27.000 mink på grund af covid-19.

- Jeg kan godt bekræfte, at smitten er nået til Holstebro. Der er smittede mink på en minkfarm i Holstebro, fortæller Flemming Kure Marker

- Det får det betydning for 17 farme ud over den berørte, siger han.

Når der er fundet smitte på en minkfarm, skal besætninger af mink indenfor en radius af 7,8 kilometer også slås ned for at undgå smittespredning.

Der skal arbejdes hurtigt

I Fødevarestyrelsen vil man gerne have aflivet de smittede mink hurtigst muligt for at mindske risikoen for, at coronaen finder vej til flere minkfarme.

- Vi har dagligt møder om indsatser i de kommende uger, og nye smittede i nye zoner prioriterer vi højt. Derfor har den i Holstebro høj prioritet, siger Flemming Kure Marker.

- Der er tre måder, vi kan finde ud af, om mink er smittede: syge mink, overvågningsprøver eller nogen med smitte i besætningen - når vi får mistanke, laver vi prøver. Vi var ude i forgårs, og har så har vi fået svar en dags tid efter, fortæller Flemming Kure Marker.

Han fortæller til TV MIDTVEST, at der ikke er andre minkfarme i kommunen, der er under mistanke for at have smittede besætninger. 

Der er i alt 111 minkfarme i Holstebro Kommune.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.