Flere hundrede traktorer samlet til demonstration: - Det handler om grundloven

Efter nyheden om at aflivningen af danske mink var et brud på loven, var der i dag store demonstrationer både i København og Aarhus.

Vi kunne tidligere i dag fortælle om Jesper Dybdahl Bojesen fra Tved og Hans Kristian Kjærgaard fra Nors.

De forlod sent i går det mørke Jylland i deres traktorer for at deltage i en stor demonstration i København lørdag formiddag.  

- Politikerne de kommer jo ikke op til os i Hanstholm, der hvor det kan mærkes. Så må vi jo køre til dem i stedet for. Vi kunne jo også have taget Aarhus, men vi tog hele vejen, fortæller Hans Kristian Kjærgaard fra Nors.

Han og de andre landmænd der har taget den 450 kilometer lange tur, er ikke selv minkavlere, men de vil gerne støtte deres kollegaer.

- Vi ved jo ikke, hvad de springer på næste gang. Om der kan blive noget med grisene eller kørerne, det ved vi jo ikke. Så må vi jo støtte op om det her, og se hvad der sker, siger Hans Kristian Kjærgaard.

- Vi vil jo gerne hjælpes, hvis vi stod i samme situation. Så ville vi også gerne bakkes op af vores andre kollegaer. Der går ikke noget af os ved at køre herop, fortsætter Jesper Dybdahl Bojesen fra Tved. 

Sammen med flere hundrede landmænd, minkavlere og fiskere var de i dag samlet ved Langelinje.            

Mere end 850 traktorer til demo

Og det var ikke kun i hovedstaden, folk havde valgt at samle sig, også i Aarhus fyldte traktorerne meget.

- Jeg håber, at folk kommer på grund af grundlovsbrud. Det handler jo ikke om minkavl det her. Det handler om, at politikerne skal holde sig til grundloven, og sådan er det bare. siger Carsten Rahbek, der selv er minkavler.

På trods af, at de mange traktorer fyldte godt i det Aarhusianske bybillede, så følte alle demonstrations deltagere sig taget godt i mod.

- Vi har set en enkelt fuckfinger herinde i Aarhus midtby. Ellers er det bare flag på vejene, folk er glade og klapper. Det er helt fantastisk, fortæller Anders Rasmussen, der er svineproducent i Højmark.

- Det er pissegodt, at der er opbakning om sådan noget her, for vi er jo ikke så mange herude, og så er det jo sejt, at vi kan mønstre så mange. Grundloven er jo ikke noget, vi skal pisse på, så vi måtte hellere være her, fortæller Claus Hedegaard Jensen, der er landmand i Viborg.

I Aarhus mødtes alle de demonstrerende mellem Aros og Musikhuset, hvor de var samlet til taler.

Efter flere ugers kamp tog landmænd fra landsdelen i dag skridtet videre og kørte langt for at få deres budskab ud

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.