Byggebranchen er klar med anbefalinger til corona-sikkerhed på byggepladser

Både ansatte og arbejdsgivere har nu lavet vejledninger, der skal begrænse risikoen for coronasmitte på byggepladser.

Mens det meste af Danmark er lukket ned, er der fortsat stor aktivitet på byggepladser rundt omkring i landsdelen.

Men det er vigtigt, at der også bliver taget nogle forholdsregler for at begrænse smitten af coronavirus på byggepladserne. 

Derfor er byggebranchens aktører nu klar med en vejledning, der skal forhindre coronasmitte.

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse. 

- Vejledningen slår fast, at det er muligt for bygge- og anlægsvirksomheder at holde hjulene i gang, samtidig med at man forhindrer smitte med coronavirus, udtaler Mette Møller Nielsen, der er arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og næstformand i BFA Bygge & Anlæg. 

quoteMålet er, at vejledningen skal skabe klarhed og tryghed i bygge- og anlægsbranchen

Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hold afstand og sprit værktøj af

I vejledningen bliver det blandt andet beskrevet hvilke ansvar og pligter både virksomheder, byggeledere, bygherrer og medarbejdere har, når det kommer til at forhindre smitte. 

Blandt de mange retningslinjer er blandt andet, at alle skal holde 1-2 meters afstand til hinanden både inde og ude, og at arbejdet skal planlægges, så det er muligt at holde afstand i løbet af hele arbejdsdagen.

Det bliver også beskrevet, at pauser og frokost skal holdes forskudt i små hold - gerne udendørs, hvis forholdene er til det. Derudover skal værktøj, maskiner og computere, som bruges af flere, rengøres og sprittes af. 

Vejledningen er 11 sider lang og kan findes online.
Vejledningen er 11 sider lang og kan findes online.
Foto: Dansk byggeri

Når håndværkere er ude i private hjem beskriver den nye vejledning, at risikoen skal vurderes i hvert enkelt tilfælde, men at der skal laves en aftale med beboerne om, at de enten ikke er hjemme, eller at de kan undgå kontakt med håndværkeren. Derudover skal arbejdsstedet gøres rent og desinficeres både før og efter arbejdet. 

Stor efterspørgsel fra branchen

Arbejdsmiljøchefen i Dansk Byggeri udtaler, at man allerede har mærket en stor efterspørgsel efter nogle fælles vejledninger, som arbejdsgivere og håndværkere kan støtte sig op af. 

- Med vejledningen i hånden har både arbejdsgiveren og de ansatte en fælles rettesnor for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres. Målet er, at vejledningen skal skabe klarhed og tryghed i bygge- og anlægsbranchen, udtaler Mette Møller Nielsen. 

Parterne bag den nye vejledning er syv arbejdsgiverorganisationer, ni fagforbund- og fagorganisationer og to lederorganisationer i bygge- og anlægsbranchen. 

Derudover er Arbejdstilsynet garant for, at den er i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven. 

Dansk Byggeri skriver også i pressemeddelelsen, at man fortsat vil følge de krav, der måtte komme fra myndighederne meget tæt, så man kan opdatere vejledningen, hvis det bliver nødvendigt. 

Her kan du læse hele vejledningen til byggebranchen. 

Et af de steder, hvor håndværkere har efterlyst bedre sikring mod coronasmitte, er på det nye sygehus i Gødstrup, hvor mange håndværkere har deres gang hver dag.
Foto: TV MIDTVEST
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.