Boligkøbere i problemer: Nyt udbetalingskrav rammer Region Nordjylland hårdt

Især førstegangskøbere i Region Nordjylland vil blive udfordret af de nye regler om 10 procent i udbetaling på nye boliglån. Kun hver fjerde lever op til kravene. Det kan få betydning for hele boligmarkedet.

De nye krav om 10 procents udbetaling fra Realkredit Danmark rammer især de yngre kunder udenfor Hovedstaden. Især førstegangskøbere i Region Nordjylland vil blive udfordret af de nye regler. Det viser nye tal fra Mybanker.

Siden Realkredit Danmark i midten af april ændrede deres krav til, hvor mange penge boligkøbere selv skal stille med, har kravet om at kunne stille med 10 procent af boligens værdi fået flere eksperter til at frygte et forøget pres på boligmarkedet, og nu viser tal fra Mybanker, hvilke danskere, der bliver særligt hårdt ramt af det nye krav.

- Helt konkret betyder det, at det beløb, der kan købes bolig for, halveres. En person, der i dag har en opsparing på 200.000 kroner, vil før det nye krav være godkendt til at købe en bolig til fire millioner kroner, da opsparingen svarer til fem procent af købsprisen. Når udbetalingskravet stiger til 10 procent, kan den samme person kun godkendes til at købe en bolig til to millioner kroner, fortæller Nete Sørensen, der er boligekspert hos Mybanker.

Tallene er baseret på data fra mere end 16000 boligkøbere. Her viser det sig, at især førstegangskøberne udenfor Hovedstaden vil blive hårdt ramt af kravet om at kunne lægge 10 procent i udbetaling.

I Region Nordjylland er det kun 26 procent af alle førstegangskøbere, der har et rådighedsbeløb på 10 procent eller derover.

Blandt andengangs købere eller derover er det kun lige over halvdelen, der har det krævede rådighedsbeløb.

Det øgede krav til udbetaling kommer især til at kunne mærkes blandt de yngre førstegangskøbere.

Blandt de 18-29-årige er det således kun 32 procent, der vil have 10 procent til rådighed. Faktisk skal vi blandt førstegangskøberne helt op i aldersgruppen 60+ før et flertal af køberne vil have mulighed for at indfri kravet.

Kan få betydning for hele boligmarkedet

Når førstegangskøberne ikke kan komme ind på markedet, får det ifølge Nete Sørensen også betydning for andre boligejere.

- Når færre kan godkendes til at købe bolig, vil det forventeligt også påvirke efterspørgslen, og det vil få en negativ konsekvens for liggetider og prisniveau. Derfor vil et 10 procent krav til udbetaling i runde 2 også ramme de købere, som allerede har en ejerbolig i forvejen og som skal ud og købe en ny. De boligejere vil kunne risikere at få en lavere pris end før tiltaget, ligesom det kan forventes, at det vil tage længere tid at få solgt deres nuværende bolig, siger hun.

Udbetalingskravet om 10 procent er indtil nu begrænset til kun at gælde for Danske Bank. Hos andre realkreditinstitutter, som for eksempel Jyske Realkredit, gælder den sædvanlige regel om fem procent i udbetaling stadig.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Region Nordjylland eller i kategorien Sundhed.