En gammel kummefryser kan godt være klimavenlig

Produktionen af en ny kummefryser udleder nemlig så meget CO2, at det tager mange år, før den nye er tjent hjem i klimasammenhæng

Vi bliver opfordret fra alle sider til at være miljøbevidste og ikke bruge mere strøm, end højst nødvendigt. Derfor skifter vi rask væk gamle kummefrysere og andre hårde hvidevarer ud med nyt og mere energivenligt.

Men det allermest klimavenlige er faktisk at beholde den gamle kummefryser ude i skuret. Lige indtil den simpelthen ikke kan mere. Og så først dér købe en ny og energivenlig. Det fastslår Danmarks Grønne Tænketank, Concito.

-Det, der er rigtig godt at huske på er, at i stedet for at købe nyt hele tiden, så brug dine gamle ting indtil de ikke virker mere. Det gælder også bilen. Kør din bil i sænk, kør dit gamle køleskab i sænk og når du så skal udskifte, så skift til noget mere klimaeffektivt, forklarer projektleder Mikael Bellers Madsen.

Concito har blandt andet lavet et tankevækkende regnestykke på CO2-udledningen fra computere.

-Hvis du lader din computer stå tændt uafbrudt 24 timer i døgnet, i otte år, først der vil den have brugt lige så meget CO2, som den mængde, der bliver udledt ved produktionen af computeren, siger Mikael Bellers Madsen.

Tør du være med?

Prøv selv udfordringerne i CO 2 Familien. Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet får du ugens udfordring hver uge og en opdatering omkring familien, der prøver kræfter med det klimavenlige liv. Du får opskrifter, gode råd og ekstramateriale.

* indicates required