95-årigs søn imponeret over forsøg på plejehjem

Vagn Rebbe var imponeret, da han så, hvordan hans gamle og demente mor, Magda, livede op, da 12 femårige børnehavebørn flyttede ind på hendes plejehjem.

95-årige Magda var én af beboerne på plejehjemmet Parkvænget i Holstebro, der deltog i et to ugers forsøg med børn, der flyttede ind hos de ældre og havde deres dagligdag sammen med dem.

quoteDet var en svær begyndelse for både børn og ældre. Men det var fantastisk, hvad det endte med.

Vagn Rebbe

Sønnen, Vagn Rebbe, har ikke et sekund fortrudt, at han som værge gav tilladelse til moderens medvirken.

- Det var imponerende at opleve, hvordan de livede op alle sammen. Også min mor.

- Der kom gnist i øjnene igen. Hun har altid været glad for børn, siger han til TV MIDTVEST.

Selvom Vagn Rebbe er god til at besøge og gå en tur med sin mor, er han glad for den forvandling, han så ved hende, da hun var sammen med børnehavebørn og deres pædagoger.
Selvom Vagn Rebbe er god til at besøge og gå en tur med sin mor, er han glad for den forvandling, han så ved hende, da hun var sammen med børnehavebørn og deres pædagoger.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Magda har boet på plejehjemmet i fem år. Hun er dement, og hendes dagligdag er præget af ensomhed. 

- Man dør lige så stille. Det går helt i stå. Selvfølgelig får det en ende for alle på et tidspunkt, men når der ingenting sker, så sidder man jo bare og venter på at dø, uddyber sønnen om moderens plejehjemstilværelse.

Men børnenes liv og leg kvikkede Magda op.

Fakta om forsøget:

Ansigtsmaling var et hit

I begyndelsen af forsøget sad Magda for sig selv i sin lejlighed og havde ikke den store omgang med de andre beboere på plejehjemmet. Faktisk spiste hun også selv, fordi de andre beboere blev irriteret, fordi hun gentog sig selv og sine frustrationer. Men da børnene dukkede op, og Magda inviteredes til at blive malet i ansigtet, var hun straks klar.

- Det morede vi os rigtig meget over. Det var sjovt at se. Det var rigtig godt. Man kunne jo se gnisten i øjnene. Det var en fornøjelse, fortæller Vagn Rebbe.

Magda skulle ligesom både børn og flere andre af de andre ældre males i ansigtet.
Magda skulle ligesom både børn og flere andre af de andre ældre males i ansigtet.
Foto: Line Morell Holm & Bent Leth, TV MIDTVEST

Han spiller som regel kort med sin mor, når han besøger hende. Men den kreativitet, som børneuniverset bragte med ind på plejehjemmet, gjorde noget helt særligt. Ikke mindst for Magda.

- Det var en svær begyndelse for både børn og ældre. Men det var fantastisk, hvad det endte med. Det er fantastisk at se så meget, det har gjort.

Forsøget fortalt i en tv-dokumentar

Tirsdag aften bliver første afsnit i den todelte tv-dokumentar, "Børnechok på Plejehjemmet", sendt på TV 2 kl. 20.50. I udsendelsen kan du opleve, hvordan 12 børn og 12 ældre mødes og efterhånden udvikler et bånd. Forsøget foregik i efteråret på plejehjemmet, Parkvænget, med deltagelse af børn fra Børne Universet Mejdal (BUM).

Andet afsnit bliver sendt om en uge.