Virksomhed kan ikke vokse

Tungt bureaukrati forhindrer en lokal virksomhed i at skabe vækst og arbejdspladser.

Geovent i Løgstrup ved Viborg vil gerne udvide deres forretning med en ny lagerhal. Men de kan risikere at skulle vente længe, før byggeriet kan godkendes. En nabo har nemlig klaget til Natur- og Miljøklagenævnet, og her er ventetiden på klagesager helt op til et år.

- Vi synes måske en måned var rimeligt i sådan en sag som den her, siger Preben Jensen, direktør Geovent

Den nye hal skal være lager, for det nuværende er slet ikke stort nok til at opbevare alle de udsugnings- og ventilationsenheder som virksomheden sælger.

Men forhindringerne frustrerer virksomheden, hvis væksttrang er stor - de har dobbelt så mange ordrer som for bare to år siden.

- Vi kan se, at vi kan fordoble nogle gange endnu, hvis vi kan få den fornødne plads, siger Preben Jensen, direktør i Geovent

Grotesk ventetid

Den lange ventetid ærgrer også det lokale erhvervsråd, for virksomheder der vækster som Geovent vokser ikke på træerne

- Jeg synes egentlig det er grotesk. Vi har alle sammen, både politikere og erhvervsliv, en vækstdagsorden, men så har vi samtidig skabt nogle systemer som egentlig sætter en bremser på de vækstmuligheder, siger Henrik Hansen, Erhvervsdirektør, Viborgegnens Erhvervsråd

Geovent skabte otte nye arbejdspladser i 2012, og havde med udvidelsen forventet at skabe yderligere otte i år. Den plan er nu droppet.

- Hvis man tager samfundsbriller på, så er det isoleret set ikke så stort et problem. Problemet er, at hvis du kan gange det op med en række andre sager, så kan det blive til rigtigt mange jobs, siger Henrik Hansen, erhvervsdirektør, Viborgegnens Erhvervsråd

Og der er mange sager. Da Geovent kontaktede natur og miljøklagenævnet var der mere end 900 sager til behandling.

- Nu vil jeg tage kontakt i miljøministeriet og høre, om der ikke kan laves nogle tiltag, så man kan få den venteliste bragt ned, siger Karin Gaardsted, formand, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Soc. dem.

Hos Geovent håber man på medhold i klagesagen, og at svaret kommer hurtigere end lovet. For uden en afgørelse kan virksomheden ikke vokse sig større. Alternativet er, at de må forblive den størrelse, de er, eller flytte til andre lokaliteter.

Se her indslaget fra vores nyhedsudsendelse:

02:02 Luk video