Viborg viser vejen med veteran-hjælp

Viborg Kommune har som en af landets første kommuner ansat veterankoordinator, der skal styrke indsatsen for kommunens 1200 veteraner.

I dag har Danmark cirka 30.000 krigsveteraner i den arbejdsdygtige alder. Alle har de været udsendt til krigszoner rundt omkring i verden. Midt- og Vestjylland huser omkring 4.500 af dem.

Én af dem er Kim Olsen fra Viborg. Han har været udstationeret otte gange. Flere af opgaverne har budt på barske krigsoplevelser. De har sat sig på sindet.

Haltet med hjælpen

- Jeg har blandt andet været udsat for beskydning og fysisk tilbageholdelse, fortæller Kim Olsen, der første gang var udsendt til Kroation som 22-årig.

I dag er han ansat i rehabilitering hos Forsvaret og læser til autoteknolog hos Erhvervsakademiet i Viborg. Men posttraumatisk stress bærer han med sig. Den giver ham fysiske reaktioner som muskelspændinger, men det betyder også, at han lider af søvnløshed, er irritabel og nemt bliver ked af det.

I mange år har det dog haltet med hjælp til hjemvendte krigsveteraner som Kim Olsen.

Viborg har ansat veterankoordinator

Men Viborg Kommune har derfor som en af de første kommuner i landet ansat en veterankoordinator, der skal hjælpe veteraner.

Koordinatoren skal være bindeled mellem kommunen og veteranerne. Og kommunens nye veterankoordinator kender alt for godt til udfordringerne ved at være veteran.

- Det, at jeg selv er veteran er med til at bryde nogle barrierer ned, som der ellers kan være mellem veteranerne og det kommunale system, fortæller Michael Printzlau Vester, veterankoordinator i Viborg Kommune.

Konference skal sætte veteraner på dagsordenen

Siden maj har han arbejdet hen mod en stor veterankonference på Viborg Rådhus. Konferencen har fokus på det store antal krigsveteraner, der må leve med posttraumatisk stress  efter hjemkomsten ligesom veterankoordinatoren skal arbejde for at styrke hjælpen til pårørende. Og så skal konferencen sprede budskabet om, at hjælpen findes.

- Jeg sidder klar til at hjælpe, men det kræver også, at folk ved, jeg er her.

Undersøgelser viser at 10 til 15 procent af de udsendte soldater efterfølgende udvikler posttraumatisk stress.

Se mere om veteran-hjælpen i Viborg i vores udsendelse 19.30

:

Kim Olsen fra Viborg har været udstationeret for forsvaret otte gange og har fået posttraumatisk stress: