Verdens Skove: Gratis omgang for minister

Det hjælper ikke Danmarks trængte natur, når miljøministeren kun lover delvist stop for træhugst, mener Verdens Skove, som vil have udlagt masser af urørt skov.

160911_Esben_Lunde_Larsen.jpg

Det kan vise sig at være en gratis omgang, når miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu lover delvist stop for træfældning i statens skove frem til sommer.
    
Det frygter organisationen Verdens Skove, som tirsdag slog alarm over Naturstyrelsens planer om at fælde gammel og biologisk værdifuld skov i blandt andet Gribskov og Augustenborg Skov - netop som regeringen kalder til forhandlinger om en naturpakke, der skal hjælpe Danmarks mange truede arter.
    
- Det er naturligvis positivt, at ministeren lytter, men vi er i tvivl om, hvorvidt det får en reel virkning med ministerens forbehold, siger seniorbiolog Thor Hjarsen fra Verdens Skove.
    
Ministerens midlertidige hugststop skal nemlig ikke gælde for arealer, hvor Naturstyrelsen allerede har underskrevet kontrakter om at sælge tømmer, understregede Esben Lunde Larsen tirsdag over for Ritzau.
    
- Jeg tror, alle kan forstå, at vi selvfølgelig må leve op til de kontrakter, sagde ministeren.
    
Dermed er der ingen sikkerhed for at bevare de træer, som har størst værdi for den biologiske mangfoldighed, understreger Thor Hjarsen. Der er ikke noget så gavnligt for truede dyr og planter som de over 100 år gamle ege- og bøgetræer, der står til at falde for motorsaven, tilføjer han.
    
- Vi undrer os over forbeholdet med salgskontrakter. Tømmeret behøver jo ikke nødvendigvis komme fra så gamle træer, siger han.
    
Ifølge Thor Hjarsen er der lige nu gang i hugsten i et større område i Gribskov, hvor der fældes store gamle bøgetræer tæt på reder af hvepsevåge og sortspætte.
    
Verdens Skove fremlægger torsdag sine ønsker til regeringens kommende naturpakke på opfordring fra netop afgåede minister Eva Kjer Hansen (V).
    
Der skal udpeges mindst 25.000-30.000 hektar ny urørt statsskov inden 2020 og 15.000-20.000 hektar ny urørt privat skov inden 2030. Områderne skal i forvejen rumme sårbare og truede arter, og den udpegede skov skal kunne bidrage til fremgang i mangfoldigheden, pointerer Thor Hjarsen.
    
Udpegningen skal ske i samarbejde med universitetseksperter i et biodiversitetsråd. Op mod halvdelen af den urørte statsskov, der er udlagt i dag, er nemlig uden betydning for de truede og rødlistede arter, påpeger biologen.