Undgå farlige situationer med børn og kalenderlyset

Det er lige om lidt, at kalenderlyset tændes hver dag, og risikoen for brand øges i mange familier rundt om i landet. Få gode råd til en brandsikker jul.

Julelys er en god ting, men pas må de små.
Julelys er en god ting, men pas må de små.
Foto: Scanpix / Iris

Levende lys hører med til julen, det er sikkert og vist. Men er der styr på brandsikkerheden derhjemme?
    
Det kan være en god idé at tage nogle forholdsregler, som hjælper familien både med at undgå de farlige situationer, men også med at reagerer rigtigt, hvis uheldet er ude.

Børneulykkesfonden har lavet en undersøgelse, der viser, at tre ud af fem forældre stiller juledekorationer med levende lys inden for små børns rækkevidde.
    
- Børn bliver jo fascineret af levende lys, for det ser flot ud, så sørg for, at stille det i en højde, hvor børn ikke kan få fat på det, råder Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
    
Mange børn lærer om ild og brandslukning, allerede mens de går i børnehave, men det er stadig meget vigtigt, at forældre taler om, hvad brand er, og hvad man skal gøre derhjemme.
    
- Det er vigtigt, at man har en dialog om, at det ikke er legetøj, og at man har nogle regler om, hvordan man omgås levende lys, siger Henriette Madsen.

Man skal også som forælder være en god rollemodel, siger seniorberedskabsmester Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Børn skal lære at stryge en tændstik og tænde et stearinlys, samtidig med at man taler med barnet om, at levende lys kan være farligt, siger Mads Dalgaard og fortsætter:

- Sig til børnene, at man aldrig må forlade et rum, hvor et lys står tændt, siger Mads Dalgaard.
    
En anden rigtig god huskeregel er at aftale, at den, som tænder lyset, også slukker det igen, siger Henriette Madsen.
    
Børn skal også have at vide, hvad en røgalarm er, og hvad de skal gøre, hvis den går i gang, anbefaler Henriette Madsen.
    
- Særligt små børn kan blive bange for høje lyde, så sørg for, at børnene er med, når man tjekker røgalarmen, så de lærer lyden at kende. For mange børn reagerer faktisk ved at gemme sig, siger hun.
    
Så tal meget direkte med børnene om, hvordan de bør agere.
    
- Du må aldrig gemme dig, du skal komme hen til en voksen og fortælle, at den bipper, og hvis der ikke er en voksen, så skal du redde dig ud, hvis der er brand, siger Mads Dalgaard.
    
Og så skal man huske at tjekke batterierne i sine røgalarmer forholdsvis ofte, så man ved, at de virker. For selv om fire ud af fem familier har røgalarmer, så tjekker kun 27 procent hver måned, at alarm og batteri fungerer, viser Epinions måling for Børneulykkesfonden.