Trods coronakrise: Jobfest i Vestjylland giver mangel på arbejdskraft

Arbejdsmarkedet er tæt på at nå en ny rekord på trods af coronakrisen. Det mærker de i byggebranchen, hvor ordrebøgerne er fulde, men hvor arbejdskraften er svær at få.

1:41
Lars Knudsgaard savner jobansøgninger og nye medarbejdere til sit byggefirma i Højslev.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Byggefirmaet Knudsgaard i Højslev blev for nyligt tilbudt et stort byggeprojekt. Et tilbud de måtte takke nej til.

Det er nemlig ganske umuligt for byggefirmaet at finde ledig arbejdskraft

- Vi har ikke hænderne til det. Vi har ikke folkene, vi kan sende ud og starte på de tidspunkter, de ønsker. Derfor må vi sige nej tak, siger Lars Knudsgaard, der er indehaver af byggefirmaet og fortsætter:

- Vi kunne godt bruge 10-20-15 stykker mere. Det ville komme med kyshånd. Der er et øget pres på de folk, som vi i forvejen presser hårdt. 

Lars Knudsgaard, der er indehaver af Byggefirmaet Knudsgaard, søger lige nu en senior projektleder, men ansøgningerne lader vente på sig.
Lars Knudsgaard, der er indehaver af Byggefirmaet Knudsgaard, søger lige nu en senior projektleder, men ansøgningerne lader vente på sig.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Landets laveste ledighed

Det er ikke kun byggebranchen, der skriger på arbejdskraft. Hos HK JobBørs modtager de dagligt henvendelser fra arbejdsgiver, der hungrer efter nye medarbejdere.

Lone Bjørnkjær, der er jobformidler i HK’s jobbørs, har alene 24 jobordrer fra arbejdsgivere liggende. Det er det dobbelte af, hvad hun plejer.

- Det er alt fra lagerfolk til regnskabsansvarlige. Det er helt specielt. Jeg tror aldrig, vi kommer til at opleve noget lignende. Og jeg tror, det varer rigtig længe, inden det hele falder på plads igen, siger hun.

Selvom coronakrisen fik ledigheden til at stige, så er beskæftigelsen ganske tæt på det rekordlave tal, man så før krisen. Vestjylland har ikke været nær så hårdt ramt, som i resten af landet, fortæller formanden for det regionale arbejdsmarkedsråd. Her finder man nemlig landets laveste ledighed på 3,3 procent, derfor begynder manglen på arbejdskraft også at vise sig.

- Det er svært at finde medarbejdere i visse brancher. I byggebranchen er det svært at rekrutterer medarbejdere til hvert andet jobopslag. Og kigger man generelt på alle jobopslag er det hvert femte, som er svært at finde nye hænder til, fortæller Jakob Beck Wätjen, der er formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd.

Derfor mener ejeren af Byggefirmaet Knudsgaard også, at man bør være lidt mere varsom med hjælpepakker, der får efterspørgslen på byggerier til at stige.

-Jeg kan ikke sige, hvad der er rigtig eller forkert. men jeg kunne godt have ønsket mig at man måske havde kigge ind i branchen som helhed og sige, vi har i forvejen tryg på den her branche, det kunne godt være, vi skulle have udsat nogle af de her opgaver og kigge længere ind i fremtiden, fortæller ejeren af Byggefirmaet Knudsgaard.

Ifølge Dansk Industri er vi på landsplan kun 6000 fuldtidsjob fra at være på niveau med beskæftigelsen for coronakrisen.