Tican betaler landmænd hurtigere

Fremover går der kun fire dage, før landmænd modtager betaling for leverede grise hos Tönnies.

Pengene skal ud til andelshaverne så hurtigt som muligt. Det er tanken bag en ny afregningsmodel for andelshaverne i Tican Amba. Det skriver LandbrugsAvisen.

Frem for de tidligere syv dage får landmændene derfor fremover betaling for leverede grise allerede fire dage efter aflevering på slagteriet hos Tönnies.

- Vi har en lille smule likviditet at gøre med i Tican Amba, og den skal vi have skubbet ud til vores medlemmer, hvor den kan gøre mest gavn. Det er fuldstændig risikofrit at gøre for os, for grisene er afregnet. Slagterierne trækker betalingen for at sikre, at de har likviditet. Men så har vi muligheden for at trække lidt i den anden retning af hensyn til vores medlemmer, siger direktør Uffe Wiborg fra Tican Amba til LandbrugsAvisen.

Efter salget af selve driftsselskabet til tyske Tönnies sidste år fungerer Tican Amba fortsat som betalingsselskab for andelshaverne.

Pengene i Tican Amba kommer fra den betaling, svineproducenterne fik for salget af slagteriet, men som endnu ikke er udbetalt via a-konti og efterbetaling.

Hvad det betyder for andelshavernes økonomi er svært at gøre op, fordi det afhænger af den enkeltes kassekredit, renteforhold, leveringsstørrelser og meget andet.

- Det bliver ikke de tre dage fra eller til, der redder noget. Men kan det hjælpe en bitte smule, så mange bække små. Hvis man leverer grise en gang om ugen, vil kassekreditten en halv uge være en leverance lavere, så hvis man er hårdt presset på likviditeten, så trækker det da i den rigtige retning, konstaterer Uffe Wiborg.

I forvejen afregnes Ticans andelshavere via leveringsaftalen med Tönnies med 90 øre per kg i efterbetaling løbende, frem for en gang om året.