Sundhedsminister besøger travl læge på Mors

For få praktiserende læger og for store afstande for patienterne er blandt emnerne under Sunhedsminister Ellen Trane Nørbys besøg på Mors.

Holger Schmedes, praktiserende læge 2
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Som en del af opbakningen til den kommunale valgkamp er en lang række af Christiansborg politikere på rundtur i landet. På Mors har formand for socialudvalget i Morsø Kommune, Henning Sørensen, inviteret sundhedsminister Ellen Trane Nørby til Mors for at diskutere sundhedspolitik. 

Sundhedsministeren og udvalgsformanden var sammen taget på besøg hos praktiserende læge, Holger Schmedes og hans hustru, der begge er læger har tilsammen 3900 patienter. 

- Det er et stigende problem. Vi har ret mange patienter. De sidste ti år har problemet været til at læse, men man kan nok godt regne ud, at hvis udviklingen kører den vej, som den gør nu, så bliver det et problem, siger praktiserende læge i Nykøbing, Holger Schmedes. 

Landsgennemsnittet ligger på omtrent 1600 patienter pr. læge, men på Mors er snittet ca. 2200. Holger Schmedes frygter, at noget vil gå tabt, hvis regionerne bliver tvunget til at oprette regionsklinikker i manglen på læger, der af sig selv flytter ud i landet og overtager klinikker. 

- HVis den kultur, vi har opbygget, ikke kan opretholdes, så ved vi at regionerne har pligt til at sørge for lægedækning. Lægefagligt vil det være lige så godt. Men kulturen og nærheden vil ikke være det samme.  

Minister: Jeg er meget optaget af lægemanglen 

Sundehdsministeren forsikrer på sit besøg, at hun er optaget af at løse problemet med lægedækningen i de tyndsbefolkede områder.

- Det er et stort problem med lægedækningen. Mors er bare et problem, og det optager mig rigtig meget. Vi ved, at hvis man skal sikre god bosætning og arbejdepladser, så skal folk føles sig trygge, og det at have n læge i nærheden er en del af det, at folk kan føle sig trygge i deres nærområde, siger Ellen Trane Nørby.

- VI kommer fremover til at sende medicinstuderende ud i almen praksis, det er de ikke i dag, og jeg tror, det er noget af det, der skal til for at få øjnene op for, at der ligger karrieremuligheder og en fremtid i almen praksis. 

1:49