Regionen bærer ansvar i psykiater-sag

Region Midtjylland har et stort ansvar for tidligere patienter hos hjerneskadet, vestjysk psykiater.

Region Midtjylland har et stort ansvar for at tage sig af de mennesker, der har været patienter hos en hjerneskadet, vestjysk psykiater.

Sådan lyder det fra Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri, landsforeningen for pårørende til psykisk syge til DR.dk.

- De skal smide, hvad de har i hænderne og finde ud af, hvem der har været i kløerne på den her psykiater og få dem kontaktet hurtigst muligt med et kriseberedskab, siger han til DR.dk.

Reaktionen fra Bedre Psykiatri kommer, efter at DR Nyheder har kunnet fortælle, at den nu tidligere psykiater har været involveret i dødsfald og flere alvorlige fejlbehandlinger, inden Sundhedsstyrelsen fratog ham hans autorisation midlertidigt i maj 2013.

Trods en svær hjerneskade fik psykiateren lov til at praktisere i mere end ni år og behandlede hundredvis af patienter - hovedsageligt i Region Midtjylland.

Det skete, selvom Sundhedsstyrelsens embedslæger fra 2004 og frem fik mere end 20 alvorlige indberetninger om psykiateren fra både patienter, pårørende, læger, misbrugscentre og kommuner.

I indberetningerne er der blandt andet advarsler om alvorlige fejlbehandlinger, og om at psykiateren stiller diagnoser for hurtigt, uddeler medicin med løs hånd og ofte i for høje doser.

Flere tidligere patienter og pårørende kan være urolige over, om de er blevet fejlbehandlet, mener Thorstein Theilgaard.

Og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis Region Midtjylland ikke griber ind, vurderer han:

- Vi må jo i Danmark have tillid til sundhedspersonerne, og når det så meget ulykkeligt viser sig, at det kunne vi ikke, skal der samles op på det meget, meget hurtigt. Det er meget angstprovokerende og kan - især hos mennesker, der er syge i forvejen - udløse alvorlige traumer og forværre sygdommen.

I Region Midtjylland mener andennæstformand i Regionsrådet, Anne V. Kristensen (V), også, at de tidligere patienter hos den hjerneskadede psykiater skal have direkte besked og tilbud om hjælp.

Men som udgangspunkt har Region Midtjylland hverken planer om at iværksætte et kriseberedskab eller om at tage kontakt til psykiaterens tidligere patienter, skriver DR.dk.