Red Barnet håber på handling efter topmøde om børneægteskab

Det ærgrer Red Barnet, at udviklingsminister Ulla Tørnes og kronprinsesse Mary ikke kan deltage i topmøde i Senegal.

20171022-113629-a-1000x667we.jpg
Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Ledere fra hele verden deltager mandag i et topmøde, der skal sætte fokus på børneægteskaber.
    
Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær hos Red Barnet, håber, at der kommer konkrete tiltag ud af det internationale møde, der bliver holdt i det vestafrikanske land Senegal.
    
- Det er verdens første topmøde, der sætter fokus på en helt brutal praksis, der stjæler pigers barndom og frarøver dem deres fremtidsmuligheder.
    
- Jeg håber, at vi på mødet når frem til en fælles forståelse af, at børneægteskaber er skadeligt, og at hvert land, der deltager på topmødet, tager herfra med mindst en - meget gerne flere - løfter om, hvad de helt konkret vil gøre i deres land, når de kommer tilbage, siger generalsekretæren.
    
Det kunne eksempelvis være lovgivningsmæssigt med en aldersgrænse på 18 år, for hvornår piger må gifte sig. Generalsekretæren peger på, at i flere afrikanske lande må piger giftes bort, når de er yngre.
    
Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skulle også have deltaget i mødet, der bliver holdt i hovedstaden, Dakar.
    
Men af sikkerhedsmæssige årsager har de meldt afbud. Turen skulle være foretaget i fællesskab med Red Barnet.
    
Det er rigtig ærgerligt, mener Jonas Keiding Lindholm, der selv skal deltage i mødet og lige nu befinder sig i Dakar.
    
Han forklarer, at både kronprinsessen og ministeren skulle have talt i forbindelse med åbningen af topmødet og nævner endnu en grund:
    
- Men endnu mere fordi de repræsenterer et land, Danmark, som er helt i front, når det angår kampen for pigers rettigheder og kampen mod børneægteskaber, siger han.
    
Topmødet varer tre dage. Det er arrangeret af blandt andet Red Barnet, UN Women, Unicef og Plan International.
    
Politiske ledere fra Afrika, ngo'er og FN deltager. Red Barnets internationale chef, Helle Thorning-Schmidt, deltager også.
    
Over 700 millioner af verdens kvinder, der lever lige nu, blev gift, før de fyldte 18 år. Hvert syvende sekund bliver et nyt børneægteskab indgået.
    
/ritzau/