Problem at Morsø Kommune ikke følger eksperter

Det er dybt problematisk, når en kommune ikke lytter til eksperternes vurderinger i sager om børn og unge. Det vurderer en juraprofessor i forbindelse med kritikken mod Morsø kommune.

090127_Morso_Kommune2.jpg

Kritikken har de seneste dage regnet ned over Børne- og Kulturforvaltningen i Morsø Kommune. Familieafdelingens leder er fritaget for tjeneste, og også Rådgivningscentret for Børn og Unge er under beskydning. Ledelserne lytter ikke når læger, psykologer og lærere udtrykker bekymring om børnene. Men det syn på ekspertudsagn er uanstændigt. Det vurderer juraprofessor med speciale i forvaltningsloven

- Det bliver jo mere problematisk, jo højere op den utilbøjelighed til at lytte til den relevante sagkundskab går, og det vil sige, at hvis toppen af systemet i Morsø Kommune ikke lytter til, hvad psykologer siger, så er det et særdeles alvorligt problem, forklarer Claus Haagen Jensen, der i over 30 år har undervist i jura på Ålborg Universitet.

TV/MIDT-VEST fortalte i går historien om Lene og Peter Junkers kamp for specialundervisning til deres nu 13-årige søn. På trods af en mistanke om en opmærksomhedsforstyrrelse havnede drengen på venteliste i 11 måneder for at få lavet en psykologisk udredning. Kommunen erkender, at forløbet omkring udredningen var for langt. Men da konklusionen på både kommunens egen psykologs udredning - og en rapport fra specialsygehus på Sjælland foreligger får drengen konstateret en alvorlig opmærksomhedsforstyrrelse. Drengen tildeles kun tre timers ugentlig støtte, som efter få måneder tages fra ham igen.

- Det er dybt problematisk, for hvis man har erkendt, at det er nødvendigt at trække på en fagkundskab, men man ikke lytter til, hvad den siger, så er det jo det samme om at sige, at man ikke forholder sig til de argumenter, som er saglige i den konkrete sammenhæng, forklarer Claus Haagen Jensen.

Juraprofessoren vurderer, at det er direkte i strid med forvaltningsloven. Morsø Kommune har iværksat en undersøgelse af familieafdelingen. Den skal Kommunernes Landsforening stå for. Statsforvaltningen Nordjylland skal samtidig undersøge anklagerne om ukorrekt behandling af udredningerne. Statsforvaltningen behandler i forvejen flere klagesager fra forældre i Morsø Kommune.