Nyt tvangsforsøg skal sikre speciallæger i udkantsområder

Ny aftale betyder ansættelsesstop af speciallæger på universitetshospitalerne. Det skal tvinge nyuddannede speciallæger til udkantshospitaler.

Kristine Nielsen kommer fra København. For to år siden blev hun tilbudt stillingen som ledende overlæge på gynækologisk afdeling og flyttede til Thisted.
Kristine Nielsen kommer fra København. For to år siden blev hun tilbudt stillingen som ledende overlæge på gynækologisk afdeling og flyttede til Thisted.
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Kristine Nielsen er ledende overlæge på Regionshospitalet i Thisted. Hver dag savner hun savner flere speciallæger.

- Vi er ikke nok til at dække vagterne, og det betyder, at er afhængige af, at der kommer vikarer fra andre sygehuse og hjælper os, siger hun til TV MIDTVEST.

Det har konsekvenser.

- Det betyder også, at vi indimellem ikke kan drive lige så mange ambulatorie- og operationsstuer, som vi gerne ville.

Tilflytter

Kristine Nielsen kommer fra København. For to år siden blev hun tilbudt stillingen som ledende overlæge på gynækologisk afdeling og flyttede til Thisted.

-  Her har jeg stor indflydelse på min arbejdsdag, og det giver mig mulighed for at lave nogle rigtig gode patientforløb.

Direktør og politiker optimister

Alt for få speciallæger gør som Kristine Nielsen. Men med den nye fastfrysning af speciallægeansættelser på landets tre største universitetshospitaler vil Danske Regioner tvinge speciallæger til at vælge hospitaler i yderområderne fremfor i storbyerne.

- Jeg synes det er godt, at sådan nogle regler er indført, fordi set fra sygehuse, der ligger væk fra de store byer, så har vi brug for mange små indsatser, som gør, at vi får spredt  læger rundt  i hele Danmark, siger Henrik Larsen, hospitalsdirektør for Regionshospitalet Nordjylland i Thisted. 

0:37
Manglen på læger får nu sygehuset i Thisted til at droppe den akutte kirurgi permanent.

Også regionsrådsformand for Region Nordjylland, Ulla Asman (Socialdemokraterne), ser lys forude for det pressede hospital i Thisted.

- Min forventning er, at vi kommer til at se en bedre fordeling af speciallæger, som også vil komme matriklen her i Thisted til gavn.

Læge tror ikke på effekt

Kristine Nielsen tror dog ikke, at de nye regler vil få flere speciallæger til Thisted.

- Jeg er glad for den politiske bevågenhed, som vores rekruteringsproblemer har fået, men jeg tror ikke, man flytter meget ved at tvinge læger til at arbejde et sted, de ikke har lyst til at være, siger den ledende overlæge for gynækologisk afdeling på Regionshospitalet Nordjylland, Thisted.

6:45