Nu må høns komme ud igen: - Det er næsten ligesom til jul

Efter fire måneder med tag eller fuglenet over hovedet, giver Fødevarestyrelsen nu grønt lys til, at fjerkræ igen må komme ud i det fri.

Det var glade høns, der onsdag måtte komme udenfor igen ved Axel Månsson.
Det var glade høns, der onsdag måtte komme udenfor igen ved Axel Månsson.
Foto: Mathilde Due Brander, TV MIDTVEST

- Det er en dag, vi har ventet på i lang tid. Det er næsten ligesom til jul!

Axel Månsson, der er økologisk landmand i Brande, er onsdag en meget glad mand. Han har nemlig efter lang tids ventetid endelig kunne lukke sine høns ud igen.

De sidste fire måneder har det været et krav fra fødevarestyrelsen, at alle fjerkræavlerne skulle holde deres dyr inde eller under tag for at undgå, at dyrene blev smittet med den smitsomme og - for fjerkræ - dødelige fugleinfluenza H5N1.

Nu vurderer styrelsen, at risikoen for fugleinfluenza er faldet, og derfor har de onsdag ophævet kravet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Axel Månsson har hundredvis af høns.
Axel Månsson har hundredvis af høns.
Foto: Mathilde Due Brander, TV MIDTVEST

- Vi kan se, at de bliver mere aktive, når de kommer ud, for en anden farve i kammen, og deres sundhed bliver en anelse højere, sig Axel Månsson.

Mere reserverede end køer

Også Carsten Sørensen, der er økologisk landmand i Villerslev, har netop åbnet lågen ud til det blå for sine 1600 høns, der plejer at kunne løbe ud året rundt.

- Selvfølgelig skal de ud. Det må da være meget sjovere at være høne og komme ud, siger Carsten Sørensen.

Carsten Sørensen får nye høns hvert år, så hønsene han i dag har lukket ud, har aldrig været udenfor før. Og de var da også knap så ivrige som de køer, mange så tonse ud på græsset i weekenden.

- Høns er lidt mere reserverede end køer, siger han og tilføjer, at de nok skal komme efter det.

Da kravet blev indført, måtte Carsten Sørensen flytte et hold høns ind, som var vant til at være ude, og det var en helt anden og knap så sjov sag.

- De stod ved lågen og ventede, og så var vi nødt til at beskæftige dem med noget andet. Det er jo det, der er det svære, siger han.

Det mest optimale

Nyheden glæder også Erik Vestergaard, der er formand for fjerkræklubben Thy-Mors. Han har selv holdt sine 50 avlshøns indendørs de sidste fire måneder.

- Det er jo fantastisk, at vi må lukke dem ud. Det er jo noget af det grundlæggende, at de kan komme ud at gå frit, og at vi kan give dem de bedst mulige betingelser. Det er absolut det optimale, siger han.

Siden 2016 har der hvert år været indført lignende krav af forskellig varighed, oplyser fødevarestyrelsen. Trusselsniveauet er lige nu middel, og fødevarestyrelsen overvåger situationen nøje.