Netbutikker frygter over nye EU-regler

Nye EU-regler for nethandel gør det tilladt for kunder at sende deres brugte varer retur til netbutikken. Nu frygter de små forretningsdrivende for fremtiden.

19Nethandel.jpg

Køb en kjole på nettet. Brug den. Og send den så tilbage til butikken og få penge retur. Det lyder grotesk, men ikke desto mindre er det fra i dag virkeligheden for både kunder og erhvervsdrivende.

I dag træder helt nye EU-netregler nemlig i kraft. Og de nye regler tillader, at man som kunde må sende en brugt vare retur mod at få en del af sine penge retur.

For ejeren af netbutikken Small Fashion i Herning, Charlotte Goldenbeck, betyder det, at hun frygter for sin netnutiks fremtid:

- Værste tilfælde er selvfølgelig, at vi ikke kan få en forretning til at løbe rundt, så Small Fashion skal lukke.

Frygter for de mindre virksomheder

Charlotte Goldenbeck har svært ved at se logikken i de nye regler:

- Hvis der kommer et par jeans tilbage, som drengen har været ude og spille fodbold i, og der er grønne græspletter på, så kan jeg jo ikke sælge den videre til en anden kunde.

Foreningen for Dansk Internet Handel mener, at de nye regler vil bremse den udvikling, dansk nethandel oplever i øjeblikket:

- Jeg frygter virkelig, at for de mindre virksomheder, der kan det for nogen af dem betyde, at de er nødt til at dreje nøglen om, fordi de får så mange omkostninger, som de ikke ved, hvordan de skal håndtere, lyder det bekymret fra Annette Falberg, der er administrerende direktør for Foreningen for Dansk Internet Handel.

Misforstået hjælp

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt, er tilhænger af retningslinjer og regler for nethandel. Men han er ikke just begejstret for EU's nyeste regelsæt.

- Jeg er bange for, at de nye regler skaber mere uklarhed end klarhed. Jeg kan godt forstå, der skal være gode forbrugerbeskyttelsesregler, men det her er mere at gøre både forbrugerne og virksomhederne en bjørnetjeneste. Som reglerne er lavet nu, der mener jeg, det skaber flere problemer end forbedringer.

Morten Messerschmidt vil nu tage sagen op med Kommissionen for enten at få reglerne lavet om eller i hvert fald få skabt klarhed omkring de nye regler.

Se indslaget, hvor den erhvervsdrivende Charlotte Goldenbeck, direktør Annette Falberg og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt forholder sig til de nye netregler:

1:40