Kritikere langer ud efter nyt klimatorium i Lemvig: - Absolut ikke rimeligt

Vandforbrugere kommer til at betale for det 30 millioner kroner dyre klimatorium i Lemvig, og det er urimeligt og på kant med loven mener kritikere. Vandselskabets formand er ikke i tvivl om, at det er lovligt.

2:01
Borgere kritiserer, at vandforsyningen i Lemvig vil bruge 30 millioner kroner på at bygge et Klimatorium

Det er imod intentionen i lovgivningen, når Lemvig Vand og Spildevand vil bruge 30 millioner kroner på et nyt klimatorium.

Sådan lyder det fra kritikere af byggeriet, som mener, at vandværket i stedet burde holde sig til at sørge for billigt vandt til forbrugerne.

- Jeg synes absolut ikke, det er rimeligt, at de går ind og investerer vandforbrugernes penge i det, siger Christian Bastholm fra Lemvig.

- Jeg har intet imod initiativer, der udvikler kommunen, og hvis det havde været kommunen, som havde finansieret klimatoriet, havde vi ikke rejst noget som helst kritik af det. Men kæden hopper af, når det er en lille vandorganisation, som skal finansiere det, lyder det.

Bryder med princippet om nonprofit

Klimatorium skal være et samlingssted for forskellige forskningsprojekter og iværksættervirksomheder, der alle arbejder med klima.

Men ifølge Christian Bastholm bryder det med princippet om, at vandværker skal være nonprofit-virksomheder, der udelukkende fokuserer på at levere så billigt vand til borgerne som muligt.

Spørger man formanden for Lemvig Vand og Spildevand, lokalpolitikeren Steffen Damsgaard, er han dog ikke i tvivl om, at vandselskabet har en rolle at spille i forhold til det nye klimatorium.

- Det er et forsyningsselskabs hovedopgave at sikre, at der kan leveres vand i god kvalitet til billig pris. Klimatorium er en kerneaktivitet i forhold til at sikre, at vi kan levere vand og rense vandet billigt i fremtiden. Vi får noget viden ind i Lemvig Vand og Spildevand, som vi kan gøre brug af for at gøre det mere effektivt.

’En måde at finansiere klimatoriet på’

Christian Bastholm mener, at det havde været mere naturligt, hvis Lemvig Kommune var blevet hovedaktør på projektet.

- Det er en måde at få finansieret klimatoriet på. Kommunen vil gerne have det bygget ud fra nogle turistmæssige interesser, og det er også fint. Men de kan altså bare ikke bruge vandforsyningens penge til det.

Direkte adspurgt hvorvidt finansieringen finder lovligt sted, svarer Steffen Damsgaard entydigt ja.

- Det er det. Vi har været i kontakt med landets førende advokatselskab på det her område, og det er 110 procent lovligt.

Det er planen, at klimatorium skal stå klar i begyndelsen af 2020.