Kartoffelavlere raser over EU-forbud mod sprøjtemiddel

Fra år 2020 må de midt- og vestjyske kartoffelavlere ikke længere bruge sprøjtemidlet Reglone. "En katastrofe for branchen," lyder kritikken.

laeggekartofler.jpg
Foto: Claus Bech Andersen / Ritzau Scanpix

Fra år 2020 har de midt- og vestjyske kartoffelavlere et våben mindre, når de skal producere læggekartofler.

I dag bruger avlerne nemlig sprøjtemidlet Reglone til at få kartoffeltoppene til at visne, så kartoflerne stopper med at vokse. En helt vital del af produktionen.

- Læggekartofler skal dyrkes til en bestemt størrelse, fordi kartoflerne skal kunne komme igennem nogle bestemte maskiner – og det kan de ikke, hvis de er for store, siger Jakob Ulstrup, der er planteavlskonsulent ved landbrugsrådgivningen LMO.

Et af de mest giftige stoffer

Men EU-kommissionen har forbudt brugen af stoffet diquat, der er det aktive stof i  sprøjtemidlet Reglone, og som derfor ikke længere må bruges på kartoffelmarkerne fra 2020.

Reglone er et af de mest giftige stoffer, der bliver brugt på danske marker. Kartoffelavlerne bruger godt 2-2 ½ liter Reglone til en hektar land. Og midlet er faktisk så giftigt, kartoffelavlerne er iført både handsker, forklæde og åndedrætsværn, når de arbejder med Reglone. Det fortæller Anders Dyrberg, der er avler og formand for Karup Kartoffelmelsfabrik.

Alligevel forstår han  ikke, at et forbud er nødvendigt.

- For vi har jo ikke på nuværende tidspunkt nogle midler, der kan stoppe væksten i de her kartofler. I hvert fald ikke noget, der er lovligt at bruge i Danmark. Og det er et stort problem, fortæller Anders Dyrberg.

Vil ramme både branche og eksport

Men fra februar 2020 er det altså helt slut med brugen af Reglone. Til stor frustration for kartoffelavlerbranchen.

- Det vil ramme de avlere, der dyrker læggekartofler hårdt. Det er en katastrofe for de her avlere, for det bliver virkelig, virkelig svært at dyrke læggekartofler fremover, når man ikke har nogen muligheder for at standse væksten og dermed levere den kvalitet, som kunderne efterspørger, fortæller planteavlskonsulent ved landbrugsrådgivningen LMO, Jakob Ulstrup.

Der bliver i dag dyrket cirka 8000 hektar med læggekartofler. Og avlerne eksporterer til store dele af verden og til det danske marked. Og derfor rammer sprøjteforbuddet branchen hårdt, lyder kritikken:

- Uden det her sprøjtemiddel, så kan kartoflerne ikke sælges, og så kan de kun bruges til foder eller kartoffelmel. Og dermed mister branchen en stor indtægt, lyder det fra Jakob Ulstrup. 

Forbud koster 900 millioner kroner

SEGES er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre. Her har man regnet sig frem til, at EU-forbuddet vil betyde et tab på omkring 900 millioner kroner for branchen.  Men umiddelbart rammer det ikke forbrugerne.

- Det kommer nok ikke til at betyde dyrere kartofler for forbrugerne, men det kommer til at koste noget for branchen og i danske arbejdspladser både ude hos kartoffelavlerne og i følgeerhvervene, advarer Jakob Ulstrup.

Reglone har været anvendt i dansk landbrug i mere end 30 år, og i følge Landbrug & Fødevarer er det så vidt vides ikke fundet i hverken grundvand, fødevarer eller foder.

Forbuddet træder i kraft fra 4. februar 2020, så for nogle kartoffelavlere vil der reelt kun være én sæson tilbage, hvor Reglone fortsat må bruges.

1:47