Våde kartofler truer kartoffelhøsten

Alt for meget regn har gjort jorden på kartoffelmarkerne så våde, at det ikke er til at få de gyldne knotter op af jorden. Årets høst er for alvor truet.

Septembervejret var rekordvejr. I hvert fald rekord for regn. 
For ikke siden 2001 er der faldet så meget regn i september måned, som der har gjort i år. Det betyder, at kartoffelavler Esben Thoustrup kæmper mod tiden, inden høsten drukner helt væk.

- På nuværende tidspunkt, der har vi vel kartofler til at sidde for 2,5-3 millioner. Så dem skulle vi meget gerne have op. Ellers bliver der ikke meget at have det sjovt for de næste år, siger Esben Thoustrup, Kartoffelavler, Holstebro.

quotePå nuværende tidspunkt, der har vi vel kartofler til at sidde for 2,5-3 millioner. Så dem skulle vi meget gerne have op

Esben Thoustrup, Kartoffelavler, Holstebro.

Og selvom kartoflerne faktisk har haft godt af den våde danske sommer, ja så er det våde efterårsvejr alligevel et stort problem. For de tonstunge maskiner kan ikke komme ud på den regnvåde mark uden at synke i.

- Lige nu, hvor vi har fået 25 millimeter og vejrudsigten siger, at vi skal have 25-50 millimeter mere, så er det svært at se noget positivt i det, siger Esben Thoustrup, Kartoffelavler, Holstebro. 

På nuværende tidspunkt er der kartofler for 2,5-3 millioner kroner på Esben Thoustrups våde marker.
På nuværende tidspunkt er der kartofler for 2,5-3 millioner kroner på Esben Thoustrups våde marker.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Regnen kan også spolere næste års kartofler

Ifølge kartoffelrådgiver Mads Bendix så risikerer vejret ikke kun at påvirke dette års høst. Læggekartoflerne skulle nemlig gerne sikre næste års høst både hos Esben Thoustrup og andre avlere.

- Kvaliteten af de her læggekartofler er rigtig vigtig, og sådan nogle kartofler, der står under vand, det kan de ikke holde til ret længe, inden de begynder at blive kvalt og rådne. Det er klart, at kommer læggekartoflerne ikke op, så er der jo heller ikke noget at lægge til næste år. Så det er jo længere nede i fødekæden, det også går galt, siger Mads Bendix, Planterådgiver, Sagro, Herning.    

quoteDet er klart, at kommer læggekartoflerne ikke op, så er der jo heller ikke noget at lægge til næste år

Mads Bendix, Planterådgiver, Sagro, Herning.    

Esben Thoustrup har med megen besvær fået høstet to tredjedele af sine 160 hektar marker. Men ude på marken ligger der altså stadigt druknede kartofler for millioner af kroner.

- Det næste der sker, det er, at vi får frost, og så er det jo slut - så er der ikke mere at komme efter. Om det er om fjorten dage eller halvanden måned, det ved vi jo ikke. Vi kan kun håbe på det bedste, siger Esben Thoustrup, Kartoffelavler, Holstebro.

Vejrudsigten for de kommende dage er ikke med kartoffelavlerne. DMI varsler nemlig mere regn.