Nu ligger det fast: Kæmpe vindmøllepark til Vesterhavet

Energiforligskredsen i folketinget er blevet enige om, at Danmarks hidtil største vindmøllepark kommer til at ligge i Vesterhavet ud for Holstebro og Lemvig kommuner.

Ministeriets visualiering af den kommende store havvindmøllepark 20 kilometer fra kysten. Der er ikke udarbejdet en visualisering, hvor de kystnære parker også kan ses.
Ministeriets visualiering af den kommende store havvindmøllepark 20 kilometer fra kysten. Der er ikke udarbejdet en visualisering, hvor de kystnære parker også kan ses.
Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

Energiforligskredsen, der består af samtlige partier i folketinget på nær Alternativet, har besluttet, at Danmarks næste store havvindmøllepark Thor - den hidtil største - kommer til at ligge 20 kilometer fra kysten ud for Thorsminde og Nissum Fjord. 

- Jeg glæder mig over, at vi får en af verdens største vindmølleparker til at ligge i vores nærområde. Det er et kvantespring med hensyn til investeringer i området i størrelsesordenen 20 milliarder kroner, så det er afstande i forhold til det, vi har set før, siger Energi- og forsyningsordfører for de Konservative Orla Østerby fra Bækmarksbro.

Det er i placeringen 'Nord' på denne illustration fra Energistyrelsen, hvor den nye havvindmøllepark placeres. 
Det er i placeringen 'Nord' på denne illustration fra Energistyrelsen, hvor den nye havvindmøllepark placeres. 
Foto: Energistyrelsen

Den kommende havvindmøllepark bliver afhængig af energiforligskredsens drøftelse mellem 800-1000 MW. Parken vil levere strøm til mellem 800.000 og en million danske husstande afhængig af parkstørrelsen. Orla Østerby forventer, at det kommer til at smitte massivt af på de vestjyske virksomheder. 

- Når man går i gang med en vindmøllepark på 800-1000 MW og en investering på milliarder, så giver det jo et afkast i det område, man bygger ud for. Og det betyder jo, at Thyborøn Havn kommer i spil, lokalområdet kommer i spil med masser af underleverandører, og det vil give et afkast til hele det vestjyske område, fastslår han. 

1:22
Vi skal have så meget grøn omstilling som muligt for pengene, derfor blev det det her projekt, siger formand for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Thomas Danielsen (V).

Mellem 80-100 møller

Ifølge Energi, Forsynings- og Klimaministeriet er den økonomisk bedste placering i Nordsøen ud for Nissum Fjord.  Præcis hvor mange møller parken kommer til at bestå af, afhænger af, hvordan udbudsvinderen designer parken, men det forventes, at parken kommer til at bestå af op til 80-100 møller.

Ministeriet forventer, at havvindmølleparken vil skabe op mod 8.200 arbejdspladser i anlægsfasen. Derudover skal havvindmøllerne løbende serviceres og vedligeholdes.

- Alle kommer jo ikke til at være ude på havet. Der kommer til at ligge masser af årsværk inde på land, og det er de arbejdspladser, som Vestjylland skal tage fat om og som Lemvig Kommune og Thyborøn Havn skal have fat i, konstaterer Orla Østerby. 

Modstand mod kystnære møller

De kystnære havvindmølleparker har været genstand for stor debat. Men det lokale folketingsmedlem frygter ikke reaktionen af placeringen af den nye og endnu større vindmøllepark. 

- Jeg må sige, at jeg tager det stille og roligt. Parken ligger 20 kilometer ude. I Danmark har vi besluttet os for en grøn omstilling, hvor vi vil nå 50 procent grøn energi i 2030 og være 100 procent fossilfri i 2050. Det kræver jo, at vi er nødt til at tage nogle beslutninger om at investere i grøn energi, siger ordføreren.  

- Jeg synes, vi her finder en rigtig god løsning, hvor vi i Vestjylland, der har vinden, også får del i arbejdspladserne i den her kæmpe investering, som vi går i gang med, siger Orla Østerby.

Havvindmølleparken vil, når den står færdig imellem 2024-2027 blive verdens tredjestørste. Engelske Hornsea 1, som ventes nettilsluttet i 2020, forventes at blive på 1.220 MW og Hornsea 2 på 1.320 MW bliver verdens største park, når den nettilsluttes i 2022.

3:10