Vindmølleindustrien: - Farcen om de kystnære møller skaber usikkerhed

En beslutning i Ringkøbing-Skjern Kommune får nu brancheorganisationen til at kræve ro om energipolitikken.

Vindmølleindustrien mener, at den politiske uro skader tiltroen til dansk energipolitik.
Vindmølleindustrien mener, at den politiske uro skader tiltroen til dansk energipolitik.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Folketinget bør sørge for, at der igen kommer tiltro til dansk energipolitik.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien efter, at Ringkøbing-Skjern Kommune forleden skrev endnu et kapitel i den langstrakte historie om de kystnære vindmøller. 

Kommunens politikere har besluttet at sende en henvendelse til Folketinget for at få de kystnære vindmøller rykket længere ud på havet. Møllerne skal efter planen placeres fire til 10 kilometer ude i et område, der i forvejen er screenet til formålet. Men politikerne i Ringkøbing-Skjern vil nu have, at vindmøllerne i stedet for at ligge imellem 4 og 10 kilometer, slet og ret rykkes helt ud på 10 kilometer. Politikerne ønsker altså at udnytte det udlagte område til at rykke vindmøllerne længst muligt væk fra kysten, uden at der skal screenes et helt nyt område. 

 - Byrådets kovending er på alle måder utidig, og kommer efter at byrådet hidtil har bakket op om projektet. Kravet om at flytte møllerne er skadeligt for tiltroen til dansk energipolitik og for fremtidige investeringer i den grønne omstilling herhjemme. Derfor bør Folketingets partier fastholde deres hidtidige standpunkt og fastholde, at projektet gennemføres i den form, som et politisk flertal i 2012 og 2016 har besluttet, skriver Vindmølleindustriens direktør Jan Hylleberg i en pressemeddelelse.

Når politikerne i Ringkøbing-Skjern nu prøver at få møllerne længere ud på havet, skyldes det ikke mindst, at Energistyrelsen er blevet tvunget til at lave et ny VVM-tillæg for den vindmøllepark, der kaldes Vesterhav Syd.

Det står på første side

Jan Hylleberg betegner forløbet som en farce, og derfor er det - mener han - vigtigt, at Folketinget sender et klart signal.

- Det står på første side af enhver bog om økonomi og politik, at man ikke skal ændre i beslutninger med bagudrettet effekt. Det skader tiltroen til den danske energipolitik og dermed også internationale investorers interesse for Danmark som investeringsland, skriver han.

To af de personer, der har længe har kæmpet for at få møllerne flyttet længere ud, giver dog ikke meget for Vindmølleindustriens udmelding.

- Det er alene placeringen, der er til debat. Vi skal i gang med en vigtig grøn omstilling, og hvis vi skal sikre dens folkelige forankring, så er det vigtigt, at Vindmølleindustrien respekterer mennesker og natur i de områder, hvor møllerne skal stå. Det er også i industriens egen interesse. Vi appellerer til Folketinget om ikke at sætte den folkelige forankring blandt danskerne over styr af hensyn til et statsejet svensk selskab, skriver Jens Bollerup og Tonny Lemqvist i en pressemeddelelse.

De er begge medstiftere af den gruppe, der kalder sig "Møllerne ud på havet".

2:20
SE OGSÅ: Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune sender nu et brev til partierne på Christiansborg for at får dem til at flytte de kommende kystnære møller længere væk fra kysten.