Frisør i 50 år: Jette fra Bruunshåb holder sig på toppen med gåture og yoga

Gode kunder, et godt arbejde og glæde er nøgleordene for Jette Andersen. Hun kan i år fejre 50 års jubilæum med Salon Jette i Bruunshåb.

Jette Andersen kunne sagtens være gået på pension. Men det er hun alt for glad for sit arbejde til at gøre.
Jette Andersen kunne sagtens være gået på pension. Men det er hun alt for glad for sit arbejde til at gøre.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Ikke alt for kort. 

Selvom dagens første kunde, Kirsten Carstens, har været fast inventar siden Jette Andersen startede som selvstændig frisør for 50 år siden, så vil hun gerne lige sikre sig, at alt bliver som ønsket. 

For mens mode kommer og går, så består kunderne i den grad i Salon Jette i Bruunshåb. De har i nu 50 år fundet vej til den lille Salon på 40 kvadratmeter lige ved Jette og mandens privatbolig. 

- Det har været dejligt, jeg nyder det. Jeg elsker at komme ud til mine kunder hver dag, fortæller Jette Andersen. 

Jette Andersen og Kirsten Carstens har brugt mange timer sammen de sidste 50 år.
Jette Andersen og Kirsten Carstens har brugt mange timer sammen de sidste 50 år.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

En glæde der gør, at tanken om at sige tak for nu og gå på pension ikke for alvor har ramt hende. 

- Der er mange der siger, hvornår holder du. Det ved jeg ikke, nu er det blevet min hobby. I stedet for at spille golf, så klipper jeg, fortæller Jette Andersen. 

Hendes lille frisørsalon ligger i forbindelse med privatboligen. 40 kvadratmeter, hvor hun igennem årene har klippet mange tusinder mennesker og snakket om alt fra vejret til livets svære tider. 

Kunder som kollegaer

Som selvstændig i hele sit arbejdsliv har Jette Andersen aldrig haft en reel kollega. Hun har ofte været på kurser, hvor hun har mødt og fået inspiration fra andre frisører. Hangen efter at være en del af et fælleskab i hverdagen har dog aldrig meldt sig. 

- Jeg har ikke behov for kollegaer, jeg har mine kunder. Vi har det hyggeligt, sådan er det. Kollegaer har jeg på kurser. Og så har jeg to døtre, der begge også er frisører, fortæller Jette Andersen. 

En stor del af kunderne er af den slags, der kommer igen. Det har gjort, at samtalerne over tid har udviklet sig til andet og meget mere end bare at handle om vejret og weekendens begivenheder. Det fortæller Kirsten Carstens.

Den lille salon på 40 kvadratmeter har haft til huse lige op af Jette Andersens privatbolig i alle 50 år. 
Den lille salon på 40 kvadratmeter har haft til huse lige op af Jette Andersens privatbolig i alle 50 år. 

- Det har været godt. Vi deler både glæder og bekymringer, når vi sidder her. Vi kender efterhånden hinandens familier efter så mange år, siger Kirsten Carstens. 

Hun har haft Jette Andersen som frisør helt tilbage fra tiden som elev. Årsagen til det er ganske simpel. 

- Hun klipper godt, ellers var jeg ikke blevet ved med at kommer her. Jeg har kun to gange i de 50 år været til andre frisører. Det var fordi Jette ikke kunne. Den ene af dem var hendes datter, fortæller Kirsten Carstens. 

Begge Jette Andersens døtre har ladet sig inspirere af deres mor. De er i dag også selvstændige med hver deres frisørsalon. Jette Andersen tror, at det gode humør hun altid havde med efter arbejde, fik dem til at vælge samme fag. 

Gåtur og Yoga 

Glade kunder og en arbejdsplads få meter fra privatboligen. Gode fordele ved arbejdet som frisør. Et arbejde der dog også kan være fysisk hårdt. Særligt de mange timer stående hver dag kan være hårdt. 

Et billede af en lidt yngre Jette Andersen. 
Et billede af en lidt yngre Jette Andersen. 

- Jeg går en tur hver morgen på 5-6 kilometer. En gang om ugen går jeg også til Yoga, det gør det for mig. Jeg har det godt, forklarer Jette Andersen, inden hun siger pænt farvel til Kirsten. 

Jette Andersen er 70 år og et lysende eksempel på, hvordan man kan skabe sit eget lange og lykkelige arbejdsliv.