Industrien vil blive i udkantskommuner

Virksomhedernes lokale forankring i yderområderne er stærk, og kun hver 10. virksomhed er parat til at rykke til en universitetsby.

Nyt projekt skal få Herning-flygtninge ud i industri-jobs. Arkivfoto
Nyt projekt skal få Herning-flygtninge ud i industri-jobs. Arkivfoto

Erhvervslivet i de danske yderkommuner ulmer af optimisme og trodser de dystre prognoser for affolkning, manglende jobskabelse og trange vækstvilkår. Industrien trives og er massivt til stede i de jyske land- og yderområder, ligesom mange virksomheder i udkanten vil vælge de lokale rødder, selv om de omkostningsfrit fik muligheden for at flytte. Det skriver Jyllands-Posten.
    
En analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at kun hver 10. virksomhed i landdistrikterne ville rykke ind til en af universitetsbyerne, mens over halvdelen ville blive præcis, hvor de er.
    
- Produktionsvirksomheder er et vækstlokomotiv for landdistrikterne, derfor er det afgørende, at virksomhedernes lokale forankring er stærk. Rødderne og de lokale medarbejdere er en fast identitet i mange virksomheder, så hvis yderkommunerne formår at skabe gode vilkår, kan de fastholde fremtidens vækstmotorer på trods af urbaniseringen, siger DI’s vicedirektør, Kent Damsgaard til Jyllands-Posten.
    
Urbaniseringen har været hård ved yderområderne, der det seneste årti har mistet tusindvis af job inden for bl.a. landbrug, gartneri og maskinindustrien.
    
Men der er optimisme at finde hos en stribe virksomheder, som Jyllands-Posten har talt med, bl.a. i Region Nordjylland, hvor 8 af 25 yderkommuner ligger. Samtlige nordjyske yderkommuner har reduceret ledigheden det seneste år og ligger under landsgennemsnittet.
    
»Vi har tilflyttere, vækst og en kraftigt faldende ledighed. Det handler om, at de lokale virksomheder skal have en enkel og direkte indgang til det offentlige, når det gælder arbejdskraft, tilladelser og service. Det er måden at fastholde vækst og arbejdspladser herude på landet,« siger Anders Stryhn, erhvervschef i Jammerbugt Kommune.
    
Kampen for det gode erhvervsklima er hård i yderkommunerne. Men Christiansborg skal også være sit ansvar bevidst, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:
    
- Når virksomhederne i yderområderne efterspørger bedre bredbånd, en fleksibel planlov og kvalificeret arbejdskraft, skal vi kunne levere. Ellers bliver det svært at fastholde industrien i de områder. Det er fortsat manglen på kvalificerede medarbejdere, som udfordrer landområderne. Derfor skal vi i langt højere grad støtte uddannelse regionalt, så kompetencerne ikke samler sig i de større byer, siger ministeren til Jyllands-Posten.