Hospitalsafdelinger har ikke hænder nok: Slipper for lockout

Der er ikke nok fastansatte til at lave et nødberedskab, der er sikkert nok for patienterne. Derfor er mange afdelinger undtaget lockout.

Personalet på mange afdelinger i blandt andet Region Midtjylland er undtaget lockout, fordi der ikke er nok ansatte til at stille et nødberek
Personalet på mange afdelinger i blandt andet Region Midtjylland er undtaget lockout, fordi der ikke er nok ansatte til at stille et nødberek
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Rigtig mange hospitalsafdelinger her i landsdelen slipper for at blive lockoutet, hvis der bliver konflikt. Årsagen er, at der ikke er nok fastansatte til at etablere et nødberedskab. 

- Der er ingen tvivl om, at det også kom bag på os, men det siger mig i bund og grund jo, at normeringerne ikke hænger sammen i forhold til de opgaver, der skal løses, lyder det fra Bente Rasmussen, der er næstformand i den midtjyske kreds i Dansk Sygeplejeråd. 

Region Midtjylland er kun overgået af Region Hovedstaden i antallet af områder, der slipper for lockout. I alt er 118 områder af 234 undtaget. Heraf er 26 placeret i Hospitalsenheden Vest, mens 19 i Hospitalsenheden Midt går fri. 

Allerede i dag er de undtagede afdelinger dybt afhængige af at bruge vikarer for at få vagtplanerne til at hænge sammen. 

- Det viser da skræmmende meget et billede på virkeligheden af, at vi er nogle afdelinger, som er rigtigt pressede i hverdagen, hvor bemandingen er skrabet i forvejen og derfor ikke har mulighed for at kunne stille et nødberedskab, siger fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenheden Vest, Katrine Lykke Larsen.

Kræver handling fra ledelsen

De pressede vilkår, som personalet arbejder under, får nu Dansk Sygeplejeråd til at kræve, at hospitalsledelserne handler.

- De skal kigge på og forsøge at arbejde med, at vi får nogle ordentlig arbejdsvilkår. De skal også presse opad til Danske Regioner for, at der bliver tilført sundhedsvæsenet ekstra ressourcer, siger Bente Rasmussen.

Og det er Hospitalsledelsen i Vest lydhør overfor. De er godt klar over, at der ligger en udfordring og venter på den anden side af en eventuel konflikt.

- Der vil vi sætte os ned sammen med vores afdelingsledelser og kigge på, hvordan gør vi os mere robuste, siger sygeplejefaglig direktør, Ida Götke.

1:45