Hjemmerøver for retten: Brugte gaffatape og strømpistol

En sag om groft hjemmerøveri hos en 86-årige kvinde i Skjern er netop begyndt ved Retten i Herning. En 51-årig mand er tiltalt.

Det er her i retssal A, sagen kører ved Retten i Herning.
Det er her i retssal A, sagen kører ved Retten i Herning.
Foto: Arkiv

Et hjemmerøveri den 5. juli hos en 86-årig kvinde fra Skjern er centrum for en retssag, der begyndte fredag. Den tiltalte er en 51-årig mand fra Spjald-området og er ifølge tiltalen én af to gerningsmænd, der stod bag det grove hjemmerøveri.

Ved røveriet blev både den 86-årige og hendes 73-årige bror ifølge anklagemyndigheden slået, bundet, fik gaffatape for øjnene og fik stød med, hvad politiet betegner som en strømpistol. Gerningsmændene slap afsted med 4.000 kroner og noget sølvtøj.

DNA-spor afgørende for anklageren

Den tiltalte blev anholdt i slutningen af juli sidste år, da hans DNA blev fundet på blandt andet et headset og en lommelygte uden for den 86-åriges hus.

I retten har den tiltalte forklaret, at headset og lommelygte tilhører ham, men at begge dele blev stjålet fra ham inden røveriet. Et tyveri, der fandt sted, da han sammen med sin kæreste var i et byggemarked, hvor bilen stod ulåst på parkeringspladsen. Ifølge det, han har sagt, blev tingene stjålet fra handskerummet sammen med andre ting. Tyveriet blev aldrig meldt til politiet, forklarede han, fordi værdien af de stjålne ting var under hans selvrisiko - og fordi bilen ikke var låst.

De her ting, som politiet fandt efter røveriet, er helt centrale for sagen, slog specialanklager Pia Koudahl fast, da hun fremlagde sagen for retten.

Kæreste ringede til 86-årig inden røveri

En optagelse, politiet har fået fat i, blev afspillet i retslokalet.

Her kunne de tre dommere og otte nævninge høre, hvordan den tiltaltes kæreste ringede til den 86-årige kvinde og præsenterede sig under falsk navn.

Hun fortalte desuden, at hun var i gang med en "kongelig undersøgelse". Hertil spurgte hun blandt andet, om den 86-årige er gift, hvortil hun svarede nej. En samtale, der fandt sted i begyndelsen af 2017.

Havde tidligere været i området

Den tiltalte ved ikke, hvorfor kæresten har ringet til den 86-årige. Alligevel kom det frem i retten, da han skulle svare på anklagerens spørgsmål, at det muligvis havde at gøre med, at han tidligere havde været ude i området nær den 86-åriges hus og kigge på en ejendom, som han var interesseret i at leje.

At kæresten har ringet til naboen, som i juli blev udsat for hjemmerøveriet, kan ifølge den tiltalte skyldes, at hun har villet hjælpe med at få fat i ejeren til lejeboligen, og i den forbindelse har ringet til den 86-årige i stedet for, fordi hun har taget fejl af numrene.

Den tiltalte kunne imidlertid ikke forstå, at kæresten til politiet har fortalt, at han var tilstede, da hun ringede til den 86-årige. For det var han ikke, sagde han i retten.

Telefon i arresten: Snakkede timevis med kæresten

Ud over hjemmerøveriet er den 51-årige tiltalt for flere andre forhold, som han har erkendt. Blandt andet drejer det sig om en mobiltelefon i arresten, som han har brugt til at kontakte sin kæreste med. Politiet har aflyttet samtalerne, hvor de sammenlagt har talt sammen i flere timer, før telefonen blev inddraget. Forsvareren fremhævede blandt andet i retten en samtale, hvor den tiltalte gentagne gange sagde følgende til sin kæreste:

- Man kan ikke blive dømt for noget, man ikke har gjort.

Apropos telefon fremlagde forsvarer Bettina Antitsch i retten den tiltaltes teleoplysninger omkring gerningstidspunktet, som ikke viser aktivitet nær den 86-åriges hus. Umiddelbart inden røveriet blev anmeldt til politiet, var den tiltalte på udgang fra sit hjem, hvor han på daværende tidspunkt afsonede med fodlænke for en anden dom. Hvor han var henne, kunne han ikke huske. Enten ude at handle, cykle eller gå med hund og kæreste.

Det 86-årige offer har også forklaret sig i retten i dag. Hendes bror skal vidne på mandag. I alt er der afsat fire dage til sagen, og efter planen afsiges der dom på torsdag.