Forsker: Man er ikke ulvehader, bare fordi man bor på landet

Der er mange delte meninger om ulven. Nogle er glade for, at den er tilbage i naturen, mens andre frygter den.

20170219-195907-4-1000x666we.jpg
Foto: Scanpix/Heiko Junge

Ulven er et dyr, der skaber debat. Nogle er rigtigt glade for, at den er tilbage i den danske natur, mens andre frygter, at det kan få konsekvenser for både husdyr og mennesker.

Hans Peter Hansen fra Instituttet for Bioscience på Aarhus Universitet mener, at menneskets forhold til ulven varierer meget, alt efter hvor man kommer fra. Borgere i byen har et andet forhold til ulven, end borgerne på landet har.

- For nogle folk i byen er det vigtigt, at der findes en ”vild natur”, så derfor er der nok en større støtte til ulven i byerne, siger Hans Peter Hansen, som er forsker i Demokrati og Naturforvaltning. 

På landet er der større sandsynlighed for at blive konfronteret med ulvens tilstedeværelse. Jægerne kan eksempelvis føle, at ulven bliver en konkurrent. For selvom der både er grævlinger og ræve i naturen, er ulven et rovdyr i en helt anden liga.  

- Der er en stor bekymring for, hvad betydning det har for vores hverdagsliv. Om man skal passe på sine husdyr på en anden måde, end man plejer. Om man kan gå på jagt på samme måde som før, siger Hans Peter Hansen.

Ikke sort/hvidt

Selvom der er forskellige opfattelser af ulven, alt efter hvor man kommer fra, betyder det ikke, at opfattelserne er helt sort-hvide. For selvom man bor på landet, mener Hans Peter Hansen ikke, at man nødvendigvis er modstander af ulven.

- Det er mere nuanceret. Man er ikke ulvehader, bare fordi man bor på landet. Men det kan påvirke ens hverdagsliv. Mange vil sige, at ulven har ret til at være i naturen og måske også, at den bidrager til en mere mangfoldig natur, men at det kommer an på, hvordan man forvalter den, siger Hans Peter Hansen. 

Borgerne skal lyttes til, og deres bekymring skal tages alvorligt. For ellers er der en risiko for, at de kan blive reelle modstandere af ulven, selvom de måske ikke var det i starten.

- Hvis man føler, at ens problemer ikke bliver taget alvorligt, kan folk blive vrede eller ligefrem aggressive. Det kan betyde, at folk giver op og flytter væk, men det kan også betyde, at de bliver skubbet over i armene på populismen. Jo flere konfrontationer man får, jo større vil kravet om, at ulven skal væk, blive, siger Hans Peter Hansen.

Hans Peter Hansen mener, at ulven fortsat vil dele vandene, og at det ikke er en debat, der ender lige foreløbigt.

Se video af ulvehvalpe her: 

0:46
 
Foto: Henrik Sahlholdt