Ulvehvalpe fanget på vildtkamera nær Holstebro

Et vestjysk ulvepar har fået mindst tre hvalpe. Naturstyrelsen oplyser ikke præcist, hvor billederne er taget.

Her ses to af ulvehvalpene. Lupus Instituttet i Tyskland har verificeret billederne. Foto: Naturstyrelsen

Foto: Naturstyrelsen

Foto: Naturstyrelsen

1 af 3

Nu er det dokumenteret: Ulven yngler i Danmark.

Tre ulvehvalpe er blevet fanget på et vildtkamera, som Naturstyrelsen har stillet op i et naturområde syd for Holstebro.

Miljøstyrelsen har tidligere registreret et ulvepar i området, og styrelsen mener, at det efter al sandsynlighed er det par, som nu har fået hvalpe.

- Det område, hvor ulven nu yngler, er et stort sammenhængende statslig naturområde, der er forholdsvis uforstyrret. Ligesom vi beskytter andre fredede dyr, vil vi også tage hensyn til ulvehvalpene. Derfor melder vi ikke ud præcist, hvor billederne er taget, siger skovrider Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen Vestjylland i en pressemeddelelse.

Naturstyrelsen hørte for et par uger siden forlydender om, der var ulvehvalpe i det pågældende område, og i weekenden fangede et vildtkamera så de tre hvalpe. Lupus Instituttet, der overvåger ulvene i Tyskland, har verificeret billederne.

Anette Samuelsen, der er fungerende kontorchef i Miljøstyrelsen, siger at danskerne ikke behøver at være bange for ulven - heller ikke selv om der nu er dokumenteret hvalpe.

- Det gør det hverken mere eller mindre problematisk. Derfor gælder den forvaltningsplan for ulv, som blev vedtaget i 2014, stadig, siger hun. 

Kort om ulven i Danmark

* Den sidste ulv i Danmark blev skudt i 1813. Det skønnes, at Europa i dag huser omkring 10.000 ulve.
    
* Den første genindvandrede ulv var Thy-ulven, som i 2012 blev fundet død i Hanstholmreservatet.
    
* Der er i dag med sikkerhed konstateret dna-spor fra en håndfuld ulvehanner i Jylland. Senest er ulve-dna fra Fyn kommet til.
    
* 22. februar 2017 oplyste Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, at der baseret på fotofælder er stærke indicier for et ulvepar i Vestjylland.
    
* 3. juli 2017 fanger et vildtkamera tre ulvehvalpe i Vestjylland.
    
* I 1990'erne begyndte ulve fra Polen at vandre vestover mod Tyskland, som i dag har 50 ulvekobler. I 2007 blev den første ulv set i delstaten Slesvig-Holsten.
    
* Ulven (Canis lupus) er ekstremt udholdende og kan tilbagelægge op til 200 kilometer på et døgn. Den kan svømme op mod 13 kilometer.
    
* Lever af mindre pattedyr som mus, lemminger, harer, ryper og vildt som rensdyr og elge. Den æder også æg, bær og ådsler.
    
* En ulvefloks jagtområde afhænger af mængden af byttedyr i området. Sædvanligvis er ulvens jagtterritorium mellem 100 og 800 kvadratkilometer.
    
Kilder: Statens Naturhistoriske Museum (København), Naturhistorisk Museum (Aarhus).
    
/ritzau/
   

Læs også - Jeg flyttede fra Sverige for at være fri for ulven

 

Læs også Nye billeder: Ulven er løs i Ulfborg