Flere udlændinge fra byggeriet slår sig ned i landsdelen

Alene i Midt- og Vestjylland bor der 570 udlændinge, som er flyttet hertil og arbejder inden for byggeriet.

Flere og flere udlændinge inden for byggeriet vælger at slå sig ned i Danmark. Her i landsdelen bor der 570 udlændinge, som arbejder inden for byggeriet, og det er en stigning på 136 procent i løbet af de seneste syv år.

Hos Spjald Entreprenørforretning er hver fjerde af firmaets knap 30 ansatte fra Polen, og de har allesammen valgt at slå sig ned i det vestjyske.

quoteJeg har et godt arbejde her, og mine børn kan vokse op her.

Wojtek Ziomek, polsk brolægger

- Jeg har et godt arbejde her, og mine børn kan vokse op her. Så der er ikke nogen grund til at tage dem med tilbage til Polen, siger Wojtek Ziomek, der arbejder som brolægger hos Spjald Entreprenørforretning og bor med sin familie i Rækker Mølle.

En vigtig gruppe

Han har arbejdet i Danmark i over otte år, og det samme har flere andre af virksomhedens polske ansatte. For at tage hånd om de mange udlændinge har deres arbejdsgiver i 10 uger givet dem mandagen fri til et sprogkursus, så de kan blive en større social del af virksomheden.

- Der er nogle sproglige barrierer ind i mellem, og det har vi valgt at investere i at gøre noget ved. For i fremtiden ser det ikke ud til, at der kommer 10 nye brolæggere og banker på vores dør og søger arbejde, siger Nicolas Anneberg, der er medejer af Spjald Entreprenørforretning.

quoteDet er ingen hemmelighed, at vi har mangel på arbejdskraft, så de bidrager vældig godt til det, vi har brug for.

Niels Hansen, Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland

Nye tal fra dansk byggeri viser, at andelen af polakker som slår sig ned i Danmark er steget med 10 procent på syv år - fra 33 procent til 43 procent. Samtidig viser en analyse fra tænketanken Kraka, at staten i gennemsnit tjener 80.000 kroner om året per herboende udenlandsk medarbejder. 

- Det er jo vigtigt, for de udgør en potentiel arbejdsgruppe, som vi står og efterspørger. Det er ingen hemmelighed, at vi har mangel på arbejdskraft, så de bidrager vældig godt til det, vi har brug for, siger Niels Hansen, der er formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland.

Fremtiden er i Danmark

Entreprenørforretningen er blevet afhængige af deres udenlandske kolleger, som får samme løn som de danske, når de har vist deres værd.

- Dels er det svært at finde tilsvarende dansk arbejdskraft, og så er polakkerne bare dygtige til deres arbejde. De er utrolig ærekære og de går op i det, de laver, siger Nicolas Anneberg.

De polske medarbejdere er da også glade for livet i Vestjylland, og de tænker ikke længere på en fremtid i Polen. 

- Jeg tænker slet ikke længere på det, for der er godt for mig her, så jeg tænker ikke på at tage tilbage til Polen. Jeg håber, at jeg kan købe mit eget hus her i fremtiden, siger Sylwester Nosal, der er brolægger i virksomheden og bor i Hanning.

Flere udlændinge i byggeriet slår sig ned i landsdelen. Her kan du se et indslag fra Spjald Entreprenørforretning, hvor man er glade for den polske arbejdskraft.