Pape: - Vi skal være glade for polakkerne

Søren Pape Poulsen mener, vi skal være glade for de polakker, der kommer til landet og arbejder. De er nødvendige, for at vores samfund kan hænge sammen.

Flere virksomheder skriger efter arbejdskraft, og den konservative formand, Søren Pape Poulsen, mener, han har fundet løsningen på problemet - der bør indføres en midlertidig arbejdstilladelse til folk fra eksempelvis Polen.

quoteVi skal prøve at finde en løsning på, hvordan vi får folk hertil for at arbejde, hvor vi samtidig sikrer befolkningen, at når de er færdige med det arbejde, så rejser de herfra igen. 

Søren Pape Poulsen

- Jeg tror, vi skal prøve at finde en løsning på, hvordan vi får folk hertil for at arbejde, hvor vi samtidig sikrer befolkningen, at når de er færdige med det arbejde, så rejser de herfra igen, siger Søren Pape Poulsen, justitsminister og formand for Det Konservative Folkeparti.

Venstres Kristian Pihl Lorentzen kender udmærket til problemerne med mangel på arbejdsdygtige hænder - han synes godt om Papes idé om en midlertidig arbejdstilladelse.

- Landbrugssektoren og transportsektoren skriger på ny arbejdskraft, og der bliver vi nødt til at finde nogle løsninger til, hvordan vi imødekommer det behov, og der kan jeg da godt følge, det Søren Pape præsenterer her – nogle tidsbegrænsede arbejdstilladelser, så vi kan se, at folk tager hjem igen, når der bliver lavkonjunktur igen. Det kan jeg godt se mig selv i, siger Kristian Pihl Lorentzen, MF, Venstre.

- Vi skal hver dag prise os lykkelige for, at der er polakker, der ønsker at arbejde her i Danmark, siger Søren Pape Poulsen.

Pape mener, at udenlandsk arbejdskraft er en nødvendighed, hvis vi skal bevare et godt velfærdssamfund.

- Jeg prøver bare at finde nogle løsninger, for forudsætningerne for at vi har al den velfærd, vi gerne vil have, det er, at virksomhederne tjener penge. Og hvis de ikke kan få arbejdskraften, så bliver det svært for dem at tjene pengene, siger Søren Pape Poulsen.

Socialdemokratiet: Vi vil hellere efteruddanne

Socialdemokratiets Karin Gaardsted vil ikke sætte sine penge på polakkerne. Hun mener i stedet, at man skal efteruddanne og omskole, så man hjælper de arbejdsløse danskere ud på arbejdsmarkedet igen.

quoteMan kan ikke bare sige, at når de har været her i syv år, så skal de bare sendes hjem igen. Altså, vi bliver nødt til at omskole, efteruddanne og tage dem ind, som ikke er på arbejdsmarkedet i dag. 

Karin Gaardsted

- Jeg tror ikke på løsningen med, at vi bare skal have nogle flere polakkere og litauere hertil, og så løser det sig. De kommer jo også hertil med deres familier, de stifter familier og deres børn begynder i skole i de samfund, de bosætter sig i. Så kan man ikke bare sige, at når de her været her i syv år, så skal de bare sendes hjem igen. Altså, vi bliver nødt til at omskole, efteruddanne og tage dem ind, som ikke er på arbejdsmarkedet i dag, siger Karin Gaardsted, MF, Soc.Dem. 

Socialdemokratiets kritik praller af på Søren Pape Poulsen. Han mener problemerne med manglende arbejdskraft i Danmark er så alvorligt et problem, at udenlandsk arbejdskraft ikke er en diskussion men en nødvendighed.

- Det er jo en trussel mod den danske velfærd, hvis vi siger, at her må ikke komme udenlandsk arbejdskraft. Vi er nødt til ar erkende, at i den her situation, i en højkonjunktur, har vi brug for det. Men vi skal finde en løsning, der gør, at folk ikke bare bliver her for evigt, for det går jeg ikke ind for, vi skal, siger Søren Pape Poulsen. 

Her kan du se hele debatten om blandt andet udenlandsk arbejdskraft i programmet Krydsfelt:

Denne gang i Krydsfelt har gæsterne Viborg og Viborg-egnen, som politisk udgangspunkt. Men hvad ellers kan de enes om? Mød Søren Pape Poulsen (Kons), Karin Gaardsted (Soc.dem), Kristian Pihl Lorentzen (Venstre) og Signe Munk (SF) i debat.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.