Ekspert: Unges snus-forbrug er bekymrende

Et større og større antal unge er begyndt at tage snus. Derfor anbefaler en forebyggelseskonsulent nu, at forældrene tager affære.

- Som forælder bør man tage en snak med sit barn om, hvad det er for et stof, snus indeholder. Og hvis man opdager, at barnet tager snus, bør man også kontakte barnets skolelærer, siger Jan Abildgaard, centermedarbejder, Center For Rusmiddel og Forebyggelse, Holstebro

Snus indeholder nikotin, og det er netop dét afslappende stof, de unge går efter. Sidste år lavede Statens Institut for Folkesundhed en rapport, der viste, at 30 procent af de adspurgte drenge havde prøvet snus, og at 6,7 procent af dem brugte det fast. I følge flere unge snusbrugere er det tal dog langt højere. En foruroligende tendens, mener Jan Abildgaard.

- Vi skal tage det meget alvorligt, fordi det er spørgsmål om at vælge sundt og usundt. Det skal vi forklare børn hele vejen op gennem deres barndom, og så er det da bekymrende, at det er unge mennesker, der er i en periode i deres liv, hvor de udvikler sig selv. Og her har vi så en situation, hvor de enten forsøger at dæmpe sig selv eller præstere ved hjælp af stimulans, siger Jan Abildgaard.

Han tilføjer dog, at Center for Rusmiddel og Forebyggelse endnu ikke har oplevet, at unge mennesker er blevet så afhængige, at der var været behov for et afvænningsforløb, men det er en opgave, som Center for Rusmiddel og Forebyggelse er opmærksom på.

Flere folkeskoler, gymnasier og efterskoler har bekræftet tendensen overfor TV MIDTVEST.
 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.