Snus hitter blandt de unge

Det er blevet trendy at bruge snus blandt de unge. Det til trods for at snus øger risikoen for bl.a. kræft i bugspytkirtlen og mundhulen samt ætser tandkødet.

På Skive Handelsskole er det blevet trendy at bruge snus.

Emil Sohn og Lasse Dahl Pedersen er blot nogle af flere unge, der bruger snus både til hverdag og fest.

 

- Jeg tror, du kan gå ind i samtlige klasser, og halvtreds procent af i hvert fald drengene bruger snus, så ja, den tendens er helt sikkert eksploderet, siger Lasse Dahl Pedersen, der går i 3.SCA på Skive Handelsgymnasium.

- Man bliver sådan lidt afslappet, vil jeg sige. Det Dejligt, når man lige har spist et godt måltid mad, og så lige få sig et stykke snus, fortæller Emil Sohn, der også går i 3.SCA på  Skive Handelsgymnasium.

 

Og den afslappende effekt, fra nikotinen i de små poser er noget, som tiltaler flere og flere unge.

Sidste år lavede Statens Institut for Folkesundhed en rapport, der viste, at 30 procent af de adspurgte drenge havde prøvet snus, og at 6,7 procent af dem brugte det fast. I følge flere unge snusbrugere er det tal dog langt højere.

 

- Da vi startede med at tage det for fire år siden på efterskolen, var der ikke særligt mange, der vidste, hvad det var, men det er bare eksploderet de seneste par år, fortæller Lasse Dahl Pedersen.

 

De unge køber det blandt andet på nettet.

Flere folkeskoler, gymnasier og efterskoler bekræfter tendensen overfor TV MIDTVEST.

 

- Vi har jo siddet igennem de sidste par år og kunnet se den her udvikling og tænkt, at det umuligt kunne blive det her store hit. Snus er jo noget, man forbinder med gamle svenskere med sorte tænder, men det er røgfrit, det lugter ikke, det er nemt at skjule, og så giver det en virkning for dem. Det må jo være det, der gør det, lyder det fra Kim Skouborg, der er forstander på Vedersø Idrætsefterskole.

 

Ulovligt snus

Svensk snus i poser er ikke lovligt at sælge i Danmark på grund af det høje nikotinindhold. Men netop dét giver den ønskede effekt, siger unge, der i stigende grad har taget snusen til sig.

- Jeg tog snus for at kunne slappe lidt af nogle gange ved siden af træningen. Så var det dejligt lige at nyde det med en snus, hvor man så fik følelsen af afslappethed, fortæller Sara Elkjær, der går i 2. Y på Handelsgymnasiet i Skive.

 

Hun er dog sidenhen stoppet med snusen, fordi hendes tandkød ætsede væk af det kraftige tobak.

- Jeg tror, at folk tænker, at det er sundere end cigaretter, og at der jo ikke er noget røg, der kommer ned i lungerne, siger Sara Elkjær, der er blevet klogere på effekten af snus.

 

Svensk snus har et lavere indhold af kræftfremkaldende stoffer end cigaretter, men øger i følge Kræftens Bekæmpelse risikoen for kræft i bugspytkirtlen og mundhulen og flere hjerte-kar-sygdomme.

- Jeg er godt klar over, at det måske ikke er det bedste at tage. Men ja, man lever jo kun en gang, siger Emil Sohn.

- Man ville nok lyve, hvis man sagde, man ikke blev afhængig af det, fordi det gør du. Men udover det, så tror jeg godt, jeg kunne stoppe, hvis det var det, jeg havde lyst til nu. jeg tror, det er lettere at lade være med at tage snus, end det er at lade være med at ryge, siger Lasse Dahl Pedersen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.