Branche skriger efter lærlinge

Med nyt sygehus og ny motorvej under opførsel, er der masser af job, der er bare næsten ingen, der vil i lære. En ny struktør-uddannelse i Ulfborg måtte stoppe, inden den var kommet igang, fordi kun fire elever havde meldt sig.

De nye elever sidder på skolebænken i Viborg, de har første dag som struktørstuderende - den moderne udgave af jord og betonarbejdere.

Blandt eleverne sidder fire, der egentlig skulle være begyndt på den nye uddannelse i Ulfborg, men nu skal de i stedet på skole i Viborg.

- Struktøruddannelsen i Ulfborg, der skulle starte her i uge 44, den har vi egentlig valgt at lukke i den her omgang, fordi der kun var fire tilmeldinger, siger Michal Krarup, der er uddannelsesleder ved Byggetek på Mercantec i Viborg.

- Sådan lidt tabu

Mathias Ting Knudsen fra Klinkby er en af de fire. Han er en sjældenhed blandt unge.

- Det at være jord- og betonarbejder, det er sådan lidt tabu. Det er ikke noget som man går efter, når man er unge.

261015Strukudd.jpg

Lige nu bygger firmaet Arkil motorvej mellem Herning og Holstebro. Behovet for lærlinge er stort i hele landet.

- I øjeblikket mangler vi otte til ti elever, og vi har en hel flok, der bliver færdige nu her på den anden side af nytår, og så skal vi have endnu flere ind, siger Lars Eriksen der er lærlingeansvarlig hos Arkil A/S's midt- og østjyske afdeling.

Ansvaret ligger hos studievejlederne

En del af ansvaret for de manglende elever ligger hos UU-vejledningen, mener de på skolen i Viborg.

- Vi tror ikke, at de altid er lige opmærksomme på, at der findes håndværksmæssige uddannelser, siger Michal Krarup fra Mercantec. 

I dag vælger syv ud af ti unge at gå på gymnasiet. De nye elever i Viborg har valgt en anden vej.

- Det jeg har lavet, det kan jeg komme tilbage om 20 år og se, det her det holder, fordi det er mig, der har lavet. Skulle det gerne, griner den kommende struktør Mathias Ting Knudsen.

Selv om jord- og betonbranchen skriger på lærlinge bliver ny struktør-uddannelse ikke til noget.