Betaler skat - men må ikke stemme

Bodil Torp fra Lemvig må ikke stemme ved det kommende folketingsvalg. Hun bor i Nigeria, men betaler fuld skat i Danmark.

040615stemme.jpg

Den 18. juni drager danskerne til stemmeboksen, men ikke Bodil Torp fra Lemvig. For tre år siden flyttede hun til Nigeria sammen med sin mand. Hun betaler fuld skat i Danmark af sin pension, alligevel må hun ikke stemme ved det kommende folketingsvalg.

- Jeg betaler skat uden at kny, for sådan er systemet. Og så synes jeg også, jeg skal have lov til at bestemme, hvordan pengene skal bruges og administreres. Men det kan jeg ikke få lov til, fortæller hun.

Du bor her ikke. Kan du så ikke forstå at nogen mener, du ikke skal have lov til at bestemme? - Nej. Nej, det kan jeg ikke se. Jeg er dansk statsborger og jeg er en del af det her land, siger Bodil Torp.

Det er Indenrigsministeriet der bestemmer, hvem der må stemme. Ministeriet vil ikke udtale sig i sagen, men på deres hjemmeside står der:

"Hvis du flytter til udlandet og i forbindelse hermed framelder dig folkeregisteret, kan du normalt ikke optages på valglisten og kan derfor ikke deltage i valg i Danmark. "

Udenlandsdanskere kan søge om dispensation. Bodil Torp har allerede undersøgt, om det er en mulighed.

- Da jeg var på kommunekontoret i dag, fik jeg at vide, at jeg kunne få en ansøgning til at blive optaget på vælgerlisten. Men så fortsatte hun med at sige, at i forhold til det, jeg har forklaret hende, så ville jeg ikke passe ind i nogen kategori, så jeg ville ende med at få afslag, fortæller Bodil Torp.