Annette Lind vil kulegrave nationale test

De nationale test skal nu kigges efter i sømmene, mener Socialdemokratiet med Annette Lind i spidsen.

annette_lind.jpg

Der er behov for at give de nationale test et grundigt eftersyn. Det mener Socialdemokratiet, som vil nedsætte en kommission, der skal granske de omstridte prøver. Det skriver Politiken Skoleliv.

- Vi ønsker at få en kommission, der kan lave en helhedsvurdering af, hvordan de nationale test skal udformes i fremtiden, siger Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, til Politiken Skoleliv.

Kommissionen skal dels kigge på selve opbygningen af testene for at forhindre opgaver eller spørgsmål, som eleverne ikke har »en kinamands chance« for at svare på, og dels undersøge, hvordan testene kan undgå at bidrage til en præstationskultur.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået at afskaffe testene i 2. og 3. klasse, og partiet vil have Kommissionen til at se på, hvordan man stadig kan følge de mindste elever uden at teste dem.

Annette Lind forestiller sig, at kommissionen skal bestå af både pædagoger, lærere og forvaltningsfolk - og særligt også de forskere, der oprindeligt var med til at udforme testene.

'Behov for seriøs evaluering'

Professor emeritus Svend Kreiner fra Københavns Universitet var med til at afprøve, om de nationale test levede op til alle de statistiske krav, da testsystemet skulle udvikles, men for kort tid siden kritiserede han testene for ikke at være nyttige nok og derfor spild af tid for lærerne.

Han mener, at der i dén grad er brug for en kommission, der kan lave en »seriøs evaluering« af testene.

- Kritikken af dem har været så voldsom og så følelsesladet, og et af problemerne er, at Undervisningsministeriet har været fuldstændig tilbagelænet i forhold til den kritik og ikke rigtig har villet gøre noget ved den. Derfor ville det være fantastisk, hvis der blev lavet en ordentlig undersøgelse af, hvad der er godt og skidt i de nationale test, siger han til Politiken Skoleliv.

I Folketinget tager både Venstre, SF og Enhedslisten godt imod forslaget, mens DF er afvisende.