35 år siden Vestjylland satte kulderekord

Lørdag den 17. december er det præcis 35 år siden december måneds kulderekord blev sat. Det skriver dr.dk.

Arkivfoto
Arkivfoto

Syd for Herning – øst for Sønder Felding – ligger den lille by Døvling. Det var i denne lille vestjyske by, at der tilbage i 1981 blev sat kulderekord for december. Temperaturen kom ned på intet mindre end -25,6 grader. Det skriver dr.dk.

80'erne var et koldt årti med fire isvintre. Den første var vinteren 1981-82, hvor både kulderekorden for december og januar blev sat.

Vinteren i 1981 blev dengang sat i gang af en ødelæggende orkan, der passerede landet den 24. og 25. november. Efter orkanen slog vejret om, og kulde fra Arktis lagde sig over landet i tre måneder. Så stærk kulde, som blev målt i Døvling for præcis 35 år siden, kan kun forekomme, når der ligger sne på overfladen, og det samtidig er stille og klart vejr. Sneen isolerer for tilførsel af varme nedefra og i stille vejr kan der ikke komme varme fra havet eller fra højere luftlag. Alle de forhold var til stede den decembernat. Det skriver dr.dk.

Sidenhen fik vi yderligere tre isvintre i 80'erne. I begyndelsen af 1985, 1986 og 1987. Til gengæld kom der kun en isvinter i 90'erne . Siden har vi ikke haft isdække i de åbne farvande.