Virksomheder med Virus

Virksomhedsejer: Hvor meget må et menneskeliv koste?

I et år har fire midt- og vestjyske virksomhedsejere levet med restriktioner og en forandret hverdag. Nu efterspørger direktøren for en modegigant, at der snart bliver åbnet mere op.

9:26
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

- Det jeg vil sige i aften, det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere.

Med de ord indledte statsminister Mette Frederiksen for et år siden et historisk pressemøde. Et pressemøde, der fik store konsekvenser for et kulturhus i Harboøre, en restaurant i Glyngøre, en produktionsvirksomhed i Ulfborg og en tøjgigant i Ikast.

- Min forretningssans siger, at hvis vi lige lægger følelserne til side omkring sygdommen, og at der er nogen, der er døde, så siger jeg bare, at der er nogen, der skal betale regningen for, hvis vi bliver ved med at lukke ned. Derfor er der nogen, der skal lave et politisk selvmord i folketinget og spørge, hvad et liv må koste? For regningen for staten og Danmark bliver jo kun større og større, siger DK Companys administrerende direktør og stifter, Jens Poulsen.

Nogen vil måske kalde dig kynisk, når du siger sådan. Hvad siger du til dem?

- Når jeg siger, at der er en politiker, der skal tage den debat op, så er det fordi, at det er nødvendigt, at vi tager de hårde debatter engang imellem. Sådan er det også, når vi står overfor vores bank og dem der låner os penge, for at vi kan få tingene til at fungere, så bliver vi også mødt af de hårde spørgsmål. Et år efter bør der være luft til at tænke fremad og lære af situationen. Vi mangler bare at høre om det i erhvervslivet, understreger modedirektøren fra Ikast.

Kæmpe mavepuster

Hos Limfjordens Hus i Glyngøre kan restauratør Rasmus Overgaard Kardyb næsten ikke holde ud at tænke tilbage på den 11. marts 2020.

- Det var en kæmpe mavepuster. Det var knockout. Vi var helt nede at ligge efter at have åbnet kun få dage inden. Det er absolut ikke rare tanker at tænke tilbage på. Jeg kan tydeligt huske fornemmelsen i maven, og hårene i nakken rejser sig næsten, når jeg tænker på den dag, fortæller den 32-årige restauratør i dag.

Rutsjebanetur

I Harboøre har Helle Langer stået bag Kulturhuset 18b i to et halvt år nu. Og det seneste år karakteriserer hun som den vildeste rutsjebanetur i det professionelle liv.

- Jamen, nu er jeg mor først og fremmest. Så jeg kan huske, at jeg tænkte på mine børns skolegang og den slags som det første. Og så lurede der en koncert i baghovedet om et par uger, og den tænkte jeg nok ikke, vi fik lov til at gennemføre. Men det har været det vildeste år med op- og nedture, siger Helle Langer.

Bekymret på sønners vegne

Første bekymring hos Kristian Skannerup i Ulfborg var, om alle i hans virksomhed nu også kunne beholde jobbet. Og så fløj hans tanker også hen på hans to sønner, der kun få måneder inden coronakrisen ramte, havde investeret en stor sum af deres personlige formue for at udleve drømmen om at blive medejere af Mil-tek. En virksomhed, der fremstiller maskiner, der kan komprimere affald.

- Det her ramte jo hårdt. Fra den ene måned til den anden mistede vores virksomhed 70 procent i omsætning. Så jeg tænkte godt nok meget på mine to drenge. Hvad nu med deres fremtid? Det var virkelig bekymrende, understreger Kristian Skannerup.

Taknemmelighed har meldt sig

Men i dag er alle fire midt- og vestjyske virksomhedsejere enige om, at de har lært ufattelig meget af og under coronakrisen. Og giver samlet også udtryk for, at en form for taknemmelighed har ramt dem over, at tingene trods alt ikke er gået værre. Alle fire kommer igennem krisen. Og der er lys for enden af krisen.

- Jeg har taget mig selv i sådan at kigge på flere restaurantlokaler, så helt har jeg da ikke mistet håbet, smiler Rasmus Overgaard Kardyb, mens han kigger rundt i en tom restaurant i Glyngøre.

I Ikast hos DK Company har Jens Poulsen et håb om, at den gamle verden vender tilbage.

- Men der er også ting, der vil blive ved med at være forandret. Vi har fået et wake-up-call alle sammen. Vores handelsmåde med mere onlinehandel vil nok være forandret for altid, men omvendt kan jeg også mærke, at folk sætter mere pris på at få personlig service i de fysiske butikker. Én ting, krisen har lært os, er, at vi er mere omstillingsparate nu, hvis noget andet engang skulle ramme os, siger Jens Poulsen.

I Harboøre hepper Helle Langer på sommeren.

- Aiiii, hvor ville det være lækkert, hvis de tog røven på mig fuldstændigt, og vi måtte åbne noget før. Men det tror jeg bare ikke. Så derfor er sommeren lidt mit håb, siger indehaveren af det vestjyske kulturhus.

Og i Ulfborg understreger Kristian Skannerup, at der er forår i luften. Det er begyndt at gå fremad med salget rundt om i de 25 lande, hvor Mil-tek har afdelinger.

- Jeg tror, vi alle kan se lyset. Det handler om nogle få måneder, så vil tingene boome igen. Men der er store regninger, der skal betales. Men en forudsætning er, at vi tør bruge nogle penge, som vi har sparet under nedlukningen og ved ikke at være ude at rejse, så vi kan få gang i Danmark igen, siger den tidligere brugsuddeler og stifter af Mil-tek.