Venskab bekymrer: Aktivister vil demonstrere "big time" efter stutteri-salg

Fredag blev Viegård Stutteri solgt på tvangsauktion. Men én af den nye købers relationer betyder, at demonstranterne vil vende tilbage til det omstridte stutteri.

0:16
Stutteriet blev solgt efter en budrunde.

Mange havde håbet, at urolighederne omkring Viegård Stutteri ville stoppe fra og med fredag, hvor stedet blev solgt på tvangsauktion til en ny ejer.

Men det tyder ikke på, at det kommer til at ske.

De demonstranter, der det seneste år har holdt et skarpt øje med alt, der er sket på stutteriet, er overbeviste om, at den nye ejer, Georg Rosenkilde, er meget nære venner med den tidligere ejer, John Byrialsen. 

Den relation bekræfter den tidligere stutteriejer selv overfor TV MIDTVEST.

- Georg og jeg er venner. Det har vi da været i 30-40 år, siger John Byrialsen.

Og derfor frygter demonstranten Michele Vandborg Nielsen, at alt bare fortsætter som hidtil på stutteriet.

Hun fortæller, at hun og andre demonstranter, der har beskæftiget sig med Viegård, ikke har nogen planer om at drosle ned for deres aktivitet ved stutteriet – nok nærmere tværtimod.

- Vi har i mange måneder holdt øje på afstand, men nu må vi jo starte med demonstrationerne igen - big time, siger hun.

Lokalsamfund ønsker ro

Det var ellers netop det, lokalsamfundet havde håbet at slippe for efter tvangsauktionen.

De fleste lokale har holdt sig fra området omkring stutteriet. For uanset hvem der har færdes derude, så har folk følt sig overvåget, siger borgerforeningsformanden i Skals, Heine Glerup Sørensen.

- Det har været Det Vilde Vesten-tilstande for de grupperinger, der har holdt til herude. Og folk udefra har spurgt, hvad der dog sker i Skals, og om det hele er til ære for kameraet. Men nej. Det er sådan, det har været herude, siger han.

Men lokalsamfundets bøn får ikke demonstranterne til at genoverveje. De er ikke enige i, at de har skabt uro. De er overbeviste om, at deres tilstedeværelse ikke skader andre end ejerne af stutteriet.

- Hvis vi trak os, så ville John Byrialsen få frit spil til at gøre lige præcis, hvad han plejer at gøre. Den virksomhedskultur er så fast cementeret, at der ikke er nogen tvivl om, at det er det samme, der kommer til at fortsætte, siger demonstrant Michele Vandborg Nielsen og understreger:

- Hvis han kommer til at opføre sig pænt og normalt, så skal vi nok bakke ud.