Stutteriejers forsvarer glad efter afhøring af tidligere ansat: - Det styrker min klients situation

Stutteriejer John Byrialsens forsvarer mener slet ikke, at der burde have været en vidneafhøring i sagen om Viegård Stutteri fredag - men efter afhøringen var forsvarsadvokaten overraskende tilfreds.

Kurt Jensen er forsvarer for John Byrialsen.
Kurt Jensen er forsvarer for John Byrialsen.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Stutteriejer John Byrialsens forsvarsadvokat, Kurt Jensen, var overraskende glad, da han fredag forlod Retten i Viborg efter at have deltaget i en indenretlig afhøring af en tidligere ansat på Viegård Stutteri. 

Egentlig var han stærk modstander af, at afhøringen overhovedet fandt sted, men efter afhøringen var situationen vendt.

- Den forklaring, han kom med i dag, styrker absolut min klients situation, sagde Kurt Jensen. 

Det var den amerikanske Tyrell Cotant, der foran en dommer skulle svare på spørgsmål om sine oplevelser med at arbejde for stutteriejer John Byrialsen.

En indenretlig afhøring er en metode, som kan bruges i sager, hvor det er vigtigt at sikre beviser fra et vidne, som eksempelvis er svært tilgængelig på grund af stor geografisk afstand.

Det gælder for eksempel for Tyrell Cotant, der bor i Wyoming.

I en indenretlig afhøring bliver forklaringen skrevet ned i en retsbog, så den kan fungere som bevis i en senere retssag. Den kan derfor bruges, hvis der på et tidspunkt bliver rejst tiltale mod stutteriejer John Byrialsen. 

0:38
Kurt Jensen forklarer, hvorfor dagens afhøring stiller John Byrialsen bedre.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Burde ikke finde sted

Inden afhøringen protesterede forsvarer Kurt Jensen mod, at afhøringen fandt det. Det betyder nemlig, at Tyrell Cotant nu har givet sin vidneforklaring til en dommer, som ikke nødvendigvis er den samme dommer, som senere skal dømme i en eventuel retssag. 

- Dommeren og domsmændene, som behandler sagen, skal se de vidner, der udtaler sig - de skal vurdere deres troværdighed og have mulighed for selv at stille dem spørgsmål, forklarer Kurt Jensen. 

- Her risikerer vi jo, at vidnet ikke møder op, hvis sagen overhovedet kommer i retten. Dommeren har aldrig set den person her og kommer måske aldrig til at se ham, og det, siger vi, er ganske utrygt, og det bør ikke finde sted, siger Kurt Jensen. 

Fra Wyoming til Viborg

Tyrell Cotant har tidligere arbejdet for John Byrialsen, og fredag vidnede han så imod ham, da han kortvarigt var i Danmark.  

Han var nervøs, da han ankom til retten, og var det stadig, da afhøringen var slut, forklarer han til TV MIDTVEST.

Alligevel er han tilfreds, for han havde gjort det rigtige, sagde han efter afhøringen. 

- Derhjemme lever vi efter ordsproget ”sæt hesten først”- og det er derfor, jeg gør det her. Jeg sætter hesten først. Over mig og over alle andre, fordi det er det rigtige at gøre, siger Tyrell Cotant.

Han er lettet over at have afgivet sin forklaring.. 

- Afhøringen gik godt, jeg gav min forklaring, og jeg er tilfreds med det, siger Tyrell Cotant.

Han lagde i juni billeder på Facebook af afmagrede heste, som, han påstod, var fra John Byrialsens stutteri i Skals. 

Det fik danske foreninger, der arbejder mod vanrøgt af dyr til at politianmelde John Byrialsen, og siden er flere demonstrationer foran stutteriet blevet arrangeret.

- Jeg var nødt til at få lettet brystet. Det åd mig levende, jeg havde virkelig ondt af dem (hestene, red.). Så derfor lagde jeg billederne op på Facebook, i håb om at nogen ville se det. Måske ville de (stutteriet, red.) selv gøre noget, men jeg forventede ikke, at det ville ændre min verden på bare 24 timer. Der var mange mennesker, som pludselig gerne ville tale med mig, fortæller Tyrell Cotant efter afhøringen. 

3:26
Hør Tyrell Cotants reaktion på vidneafhøringen her.

Havde alligevel ikke set John Byrialsen skyde

Tyrell Cotant har tidligere talt med dansk politi om sine oplevelser på Viegård Stutteri. I retten gentog han, at han havde set flere hundrede heste, som var underernærede, men andre dele af hans forklaring blev ændret.

Han forklarede blandt andet, at han ikke selv havde set heste blive aflivet eller skudt, og at han ikke husker en hændelse, som han har forklaret til politiet, om at John Byrialsen skulle have truet og skudt efter personer, som har forsøgt at bryde ind på hans ejendom.

Det får forsvarsadvokat Kurt Jensen til at være fortrøstningsfuld overfor en eventuel retssag, hvis der skulle rejses tiltale mod John Byrialsen. 

- Min klient, John, er jo kun sigtet. Han er ikke tiltalt, og vi ved ikke, om der overhovedet kommer noget anklageskrift. De ting, der efter min opfattelse var lagt op til, at man ville afhøre ham om, havde han alligevel ikke set, sagde Kurt Jensen. 

John Byrialsen er sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven grundet nedgravede heste, og for dyrevelfærdsloven for grov og uforsvarlig behandling af heste. 

Det oplyser specialanklager Ulrik Panduro efter vidneafhøringen. 

Han kan på nuværende tidspunkt dog ikke sige, om der bliver rejst tiltale mod stutteriejeren. 

- Vi efterforsker på livet løs, og jeg regner med at efterforskningen vil fortsætte et godt stykke tid endnu, siger Ulrik Panduro til TV MIDTVEST. 

Nu håber forsvarsadvokaten, Kurt Jensen, at John Byrialsen enten bliver frifundet, eller at sagen slet ikke bliver rejst.